Boljšoj teatar izbacio balet "Nurejev" sa repertoara: Život ruskog igrača gej propaganda

20.04.2023

13:30

0

Prvi put odigran u decembru 2017. godine

Boljšoj teatar izbacio balet "Nurejev" sa repertoara: Život ruskog igrača gej propaganda
Copyright Profimedia

Moskovski Boljšoj teatar izbacio je sa repertoara savremeni balet o legendarnom ruskom igraču Rudofu Nurejevu nakon proširenja zakona o zabrani širenja LGBT propagande.

Generalni direktor pozorišta Vladimir Urin rekao je da je ''Nurejev'' skinut sa repertora na osnovu zakona o zabrani promocije netradicionalnih vrednosti.

Profimedia
 

Izmenama zakona koje su usvojene u novembru prošle godine, pored postojeće zabrane materijala koji se smatra promocijom LGBT načina života, zabranjena je i bilo kakva demonstracija LGBT ponašanja, piše Rojters.

Nemoguć prikaz Nurejevljevog odnosa sa muškarcima

To znači da je prikaz Nurejevljevog odnosa sa muškarcima, kojeg se balet dotiče, nakon njegovog bekstva iz Sovjetskog Saveza 1961. godine - gotovo nemoguć, navodi agencija.

Baletska predstava je prvi put prikazana u decembru 2017. godine sa nekoliko meseci zakašnjenja, nakon što ju je tadašnji ministar kulture nazvao "gej propagandom", ali nije izvedena od 2018. godine.

Profimedia
 

Predstave zakazane za 2022. godinu iznenada su otkazane nakon što je reditelj predstave Kiril Serebrenjikov javno okrivio Rusiju za rat u Ukrajini, piše Rojters.

On se, povodom otkazivanja predstava, oglasio na Telegramu, napisavši da je krivični zakon donet upravo zbog te baletske predstave i nekoliko knjiga.

Profimedia
 

Serebrenjikov je 2017. godine priveden, a u kućnom pritvoru je bio skoro dve godine, nakon čega je osuđen na uslovnu kaznu zbog pronevere državne subvencije.

Kazna mu je ukinuta prošle godine, kada je državi vratio više od milion dolara, dodaje Rojters.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike