Kako je nastao najpoznatiji balet na svetu: Premijera “Labudovog jezera” bila je debakl

15.01.2022

16:00

0

Ovo je priča o dobru i zlu. Čarobna i romantična bajka o princezi Odeti koju je zli čarobnjak pretvorio u labudicu.

Kako je nastao najpoznatiji balet na svetu:  Premijera “Labudovog jezera” bila je debakl
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

“Labudovo jezero” Petra Iljiča Čajkovskog u svojoj konačnoj i najpoznatijoj verziji, u kojoj se izvodi i dan-danas, premijerno je odigran na današnji dan 1895. godine u Sankt Peterburgu.

Profimedia
 

Čajkovski je muziku za balet napisao po narudžbini Boljšoj teatra za honorar od 800 rubalja po libretu koji su zajedno napisali Vladimir Begičev, tadašnji direktor moskovskih carskih teatara i baletan Vasilij Geltzner po nemačkoj bajci “Der geraubte Schleier” (Ukradeni veo).

Tu bajku prvi je objavio Johan Karl Avgust Museus između 1782. i 1786. u knjizi “Volksmärchen der Deutschen”, a inače slična bajka postoji i u Rusiji i nosi naziv “Beli patak”, čak je po radnji bliža, pa se pretpostavlja da su autori napravili jednu mešavinu, uzeli radnju iz ruske, a likove iz nemačke bajke.

Pixabay
 

Koreografiju za premijeru napravio je Vaclav Rajzinger, tadašnji baletmajstor Boljšog teatra. Međutim, premijera nije dobro prošla, ali se balet održao na repertoaru tog teatra do 1883. sa ukupno 42 izvođenja. Za debakl premijere mnogi su okrivili dosadnu koreografiju.

Nakon smrti Čajkovskog, balet je postavljen u Sankt Peterburgu u Marinskom teatru na današnji dan 1895.

Profimedia
 

U ulogama Odete proslavile su se mnoge primabalerine – Pierina Legnani, Vera Trefilova, Olga Preobraženska, Ana Pavlova, Tamara Tumanova, Galina Uljanova, Maja Plisecka, Margo Fontejn…

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike