Blistava karijera i tragična sudbina legendarne rokenrol heroine: Izložba o Margiti Stefanović na Kalemegdanu (FOTO)

17.04.2024

10:35

0

Autor: Dejan Ćirić

Biće predstavljeno 113 fotografija, od kojih su neke prvi put pred očima javnosti

Blistava karijera i tragična sudbina legendarne rokenrol heroine: Izložba o Margiti Stefanović na Kalemegdanu (FOTO)
Copyright Promo/Goranka Matić

Povodom 60 godina od osnivanja Doma omladine Beograda ova, već decenijama kultna ustanova za promociju rok muzike, organizuje spektakularnu izložbu posvećenu Margiti Magi Stefanović, jednoj od prvih velikih istorijskih junakinja naše autorske rokenrol scene. 

Promo/Dom omladine Beograda/Dobrila Stevanić
 

Izložba "Magi - Kad krenem ka" će biti otvorena na Kalemegdanu u četvrtak, 25. aprila u 18 časova, na platou ispred Umetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić”. Autori su Zorica Kojić i Dragan Ambrozić, a biće predstavljeno 113 fotografija naših izuzetnih fotografa: Goranke Matić, Srđana Vejvode, Gorana Vejvode i Aleksandra Kujučeva.

Prva žena u stalnoj postavi nekog benda

Mnoge fotografije će prvi put biti ekskluzivno pred očima javnosti, dajući nam novi uvid u život i karijeru Margite Stefanović, od perioda pre njenog ulaska u grupu Katarina II 1982., do poslednjeg albuma slavne Ekatarine Velike “Neko nas posmatra” iz 1993. godine.

Život i muzička karijera Margite Magi Stefanović (1959-2002), postaju sve značajniji sa protokom vremena. Kao prva žena koja je zauzela stalno, dugogodišnje mesto u postavi nekog benda, u ovom slučaju veoma uticajnog na dalje tokove naše rok muzike, Magi je postala simbol potpuno drugačije uloge dama u rokenrolu u odnosu na onu dotadašnju, otvarajući nove mogućnosti za sve devojke koje su njime želele da se ozbiljno bave. Kao talentovana klavijaturistkinja, značajno je učestvovala u kreiranju jedinstvenih pesama EKV, danas možda i popularnijih nego u ono doba, zbog svoje visoke umetničke vrednosti, čak i kod najmlađe publike. Rad Margite Stefanović u međuvremenu je prihvaćen kao deo najvrednije kulturne zaostavštine Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Promo/Goranka Matić
 

Ovog proleća obeležava se tačno 40 godina otkad se pojavio album „Katarina II“ (ZKP RTLJ, 1984), izvanredno debitantsko ostvarenje istoimene grupe, na kome se Magi prvi put predstavila širokoj javnosti kao izvanredan muzičar i jedini put ikada bila vokal u pesmi „Kad krenem ka“. Da je među nama, ovog aprila napunila bi 65 godina. Dovoljno razloga da se njen značaj revalorizuje i Margita konačno neopozivo smesti među istaknute istorijske figure ovdašnje popularne kulture – što svi već dugo znamo da ona jeste.

Tragična sudbina

Ostaje u sećanju da je, tokom svog postojanja, grupa Ekatarina Velika objavila sedam studijskih albuma, kao i jedan uživo, snimila mnogobrojne izazovne video spotove i odsvirala mnoštvo koncerata, od kojih je upravo nezaboravan onaj niz rasprodatih uzastopnih nastupa 1989. u Domu omladine Beograda. Tokom čitave jedne briljantne decenije, u periodu od 1984. do 1994. godine, ova grupa kreativnih muzičara bila je simbol visokog artističkog i moralnog integriteta, što je bez ikakve sumnje imao snažan uticaj na mnogobrojne druge bendove, sve do savremenog doba. Magi je u svemu tome odigrala izuzetno važnu ulogu.

Promo/Srđan Vejvoda
 

Na izložbi "Magi - Kad krenem ka" mogu se videti fotografije koje prikazuju Stefanovićevu, počev od 1981, najpre kao lepu i darovitu studentkinju arhitekture, klasično obrazovanu pijanistkinju i devojku Srđana Vejvode, preko njenih rok početaka u sastavu Katarina II i konačno na vrhuncu njenog zvezdanog statusa, dosegnutog na jugoslovenskoj muzičkoj sceni sa popularnom grupom Ekatarina Velika. Osim hronološkog praćenja jedne velike karijere, ove fotografije razotkrivaju svu stvaralačku superiornost, ali i tragičnu sudbinu nezaboravne herojske ličnosti druge generacije „novog talasa“ u Beogradu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike