Rasizam, polna diskriminacija i neprijateljstvo! Šer "na čekanju" 60 godina, Ozborn drugi put: Poznati novi članovi Rokenrol kuće slavnih

23.04.2024

16:30

0

Ove godine nominovano 15 umetnika

Rasizam, polna diskriminacija i neprijateljstvo! Šer "na čekanju" 60 godina, Ozborn drugi put: Poznati novi članovi Rokenrol kuće slavnih
Šer, Ozi Ozborn i Meri Dž. Blajdž - Copyright Profimedia

Šer, Ozi Ozborn, Meri Dž. Blajdž, Piter Frempton, A Tribe Called Quest, Dave Matthews Band, Foreigner i Kool & the Gang novi su članovi Rokenrol kuće slavnih.

Profimedia
 

Nove članove Rokenrol kuće slavnih otkrili su Lajonel Riči i Rajan Sikrest u okviru emisije “American Idol”. Zvanična ceremonija biće održana 19. oktobra, u Ohaju, a a moći će da se prati i na Disney+ kanalu, prenosi „Deadline“.

Šer je čekala 60 godina

Ove godine je nominovano 15 umetnika i bendova. Među onima koji nisu ušli su Maraja Keri, Šade, Leni Kravic, Šinejd O’Konor, Eric B. & Rakim i bendovi Jane’s Addiction i Oasis.

Zanimljivo je da je Šer morala da čeka 60 godina nakon svojih prvih pesama sa Sonijem, da konačno postane član Rokenrol kuće slavnih.

Profimedia
 

Sama Šer je ranije izjavljivala da je njeno "odustsvo nepristojno".

I dok je Šer "strpljivo" čekala svoj red, Ozi  Ozborn je već bio uvršten kao član grupe Black Sabbath, ali sada je drugi put ušao zbog svoje solo karijere koja je započela albumom Blizzard of Ozz iz 1980. godine.

Koliko se čeka na ulazak u Rokenrol kuću slavnih

Umetnici stiču pravo na prijem u Roknerol kuću slavnih 25 godina nakon objavljivanja svoje prve ploče.

Profimedia
 

Komisija imenuje umetnika, a „stručnjaci za rok“ ocenjuju nominovane i glasaju o kandidatima.

Prvi muzičari koji su ušli u Rokenrol kuću slavnih bili su Elvis Prisli, Džejms Braun, Litl Ričard, Badi Holi, Rej Čarls, Fets Domino, Čak Beri, Sem Kuk, „Everli braders“ i Džeri Li Luis.

Seksizam i rasizam?

Prošle godine je izračunato da su manje od 10 odsto primljenih bile žene od početka dodele nagrada 1986. godine.

Profimedia
 

- Rokenrol kuća slavnih ne smrdi samo na seksizam, već i na namerno neznanje i neprijateljstvo - napisala je Kortni Lav u članku Gardijana iz 2023. godine.

Kako je istakla:

- Ako je tako malo žena primljeno u Rokenrol kuću slavnih, onda je komisija za imenovanje razotkrivena. Ako je uvedeno tako malo crnih umetnika, tako žena drugačije boje kože, onda proces glasanja treba da se revidira.

Profimedia
 

Ovogodišnji izbor deluje kao da je Rokenrol kuća slavnih konačno pronašla neku vrsta "kompromisa".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike