Zapaljivi i uzbudljivi plesni performans u Ateljeu 212: Seksualnost, želja, osećanja, telo... (FOTO)

23.04.2024

15:30

0

Autor: Dejan Ćirić

"Predstava kritički ispituje različite mehanizme normativizacije, opresije i eksploatacije u sferama ličnog", navodi autor

Zapaljivi i uzbudljivi plesni performans u Ateljeu 212: Seksualnost, želja, osećanja, telo... (FOTO)
Copyright Promo/Igor Koruga

U ponedeljak, 29. aprila, na Svetski dan plesa, na Maloj sceni Ateljea 212, u 20:30, premijerno će biti izvedena predstava “Unstable Comrades”, nova plesna produkcija koreografa Igora Koruge i Stanice Servisa za savremeni ples. Ulaz na predstavu je besplatan, uz obavezu prijavu putem e-mail adrese [email protected]

Promo/Igor Koruga
 

Kapitalizam, klasna borba i kvir kultura

Kroz saradnju sa petoro mladih plesača iz Rumunije i Srbije, Igor Koruga propituje isprepletanost kapitalizma, klasne borbe i kvir kulture, osvrćući se na manifestacije te kulture u socijalističkim društvima poput Jugoslavije i Rumunije, ali i Rusije i njima savremene Amerike i Velike Britanije. 

Promo/Igor Koruga
 

Koruga je o svojoj novoj plesnoj produkciji rekao:

- Predstava kritički ispituje različite mehanizme normativizacije, opresije i eksploatacije u sferama ličnog – npr. rod, seksualnost, želja, osećanja, telo - u kojima se kapitalizam, patrijarhat i drugi sistemi represije danas ukrštaju i međusobno deluju. Ukorenjena u teorijskom pristupu kvir marksizma, koji proučava isprepletanost kapitalizma, klasne borbe i kvir kulture i preispituje tradicionalne marksističke analize i kvir politike, ova predstava naglašava fluidnost i složenost identiteta kao polazište za kritičko delovanje i promišljanje pravednije budućnosti.

Promo/Igor Koruga
 

Kroz zajedničko teorijsko i plesno istraživanje, ova zanimljiva grupa, ojačana dramaturgom Dimitrijem Kokanovim i kompozitorom Vladimirom Pejkovićem, predstaviće zapaljivi i uzbudljivi plesni performans najpre beogradskoj, a onda i regionalnoj publici.

To će biti i prilika za upoznavanje novih mladih plesača Mariane Gavriciuc, Žorže Alexandru Pleșca i Hunoar Josepha Vargu iz Rumunije, ali i za ponovno otkrivanje domaćih plesača, Tamare Pjević i Jakše Filipovca. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike