Beogradska filharmonija izvodi dela nagrađena Oskarom: Violončelo u ulozi heroja (FOTO)

17.04.2024

15:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Koncert će biti u znaku tri čuvena američka kompozitora

Beogradska filharmonija izvodi dela nagrađena Oskarom: Violončelo u ulozi heroja (FOTO)
Copyright Profimedia/Antonio Ahel/ATA Images

Beogradska filharmonija nastupa sa mladom zvezdom na violončelu Santjagom Kanjon Valensijom pod dirigentskom palicom Lija Kuokmana, u petak 19. aprila, na Kolarcu, u 20 časova.

Filharmonijski orkestar izvodi repertoar u znaku muzičkih oskarovaca - Bernštajna, Vilijamsa i Korngolda.

Beogradska filharmonija/Marko Đoković
 

Ova tri američka kompozitora, dokazala su se u filmskom žanru, podjednako kao u klasici, dok je Džon Vilijams jedan od najistaknutijih kompozitora filmske muzike u njenoj istoriji. Autor je preko stotinu filmskih partitura, od kojih je pet nagrađeno Oskarom.

Umetnik nove generacije

Beogradska filharmonija će zajedno sa kolumbijskim violončelistom Valensijom predstaviti klasični opus ovog kompozitora uz jedini koncert namenjen ovom instrumentu u kome violončelo ima ulogu heroja.

Valensija je nosilac titule Bi-Bi-Si-jev umetnik nove generacije 2022, koga kritika hvali kao jednog od najperspektivnijih mladih violončelista (Forbs Kolumbija). Multitalentovni muzičar, aktivan je kao solista, kompozitor, slikar i fotograf, a sa Beogradskom filharmonijom nastupa prvi put.

Promo
 

Oskarovski program započinje sa Bernštajnovom partiturom za film "Na dokovima Njujorka" sa Marlonom Brandom u glavnoj ulozi koji je nagrađen sa čak osam Oskara, a zaokružuje "Simfonija in Fis" Eriha Volfganga Korngolda koji je takođe nagrađen Oskarom za muziku iz filma "Avanture Robina Huda".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike