Ovacije za "diva klasične muzike" na Kolarcu: Slavni ruski pijanista Denis Macujev održao spektakularan koncert (FOTO)

04.04.2024

10:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Umetnik je pred beogradskom publikom odsvirao jedno od najzahtevnijih dela u istoriji

Ovacije za "diva klasične muzike" na Kolarcu: Slavni ruski pijanista Denis Macujev održao spektakularan koncert (FOTO)
Copyright Tanjug/Marko Đoković

Ruski pijanista Denis Macujev opravdao je nastupom u Kolarcu, uz pratnju Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije, pod dirigentskom upravom Dejana Savića, status svetske zvezde klasične muzike.

Tanjug/Marko Đoković
 

Macujev je pred beogradskom publikom odsvirao jedno od najzahtevnijih dela u istoriji klasične muzike, poznati "Drugi koncert za klavir i orkestar" ili "Rah 2" Sergeja Rahmanjinova. U pitanju je jedno je od najpopularnijih dela klasične literature i koncert koji je proslavio ruskog kompozitora koji je važio i za najznačajnijeg pijanistu svog vremena.

Tanjug/Marko Đoković
 

Na repertoaru je bila i "Serenada br. 1" Johanesa Bramsa, kompozicija koja je na premijeri uzburkala publiku, a dugotrajni aplauzi iza svakog od šest stavova bili toliko snažni i nisu se smirivali sve dok kompozitor nije izašao na scenu.

Genije klavira

Macujeva kritičari nazivaju pravim predstavnikom ruske izvođačke škole, naslednikom Volodosa, Kisina, Giljelsa i smatraju ga novim Horovicom, a svetsku slavu stekao je odmah po završetku Moskovskog državnog konzervatorijuma. Nazivaju ga „divom klasične muzike“, genijem klavira, smelim inovatorom i pažljivim interpretatorom poznatih dela.

Tanjug/Marko Đoković
 

Ovaj renomirani ruski pijanista, pored toga što je laureat Državne nagrade Ruske Federacije u oblasti književnosti i umetnosti "Dmitrij Šostakovič", takođe je i nosilac Ordena časti, kao i drugih prestižnih nagrada.

U istoj godini u kojoj je pobedio na Međunarodnom takmičenju "Čajkovski" u Moskvi, osvojio je Gran- pri na Međunarodnom takmičenju u Parizu, a proglašen je i za ambasadora dobre volje. 

Tanjug/Marko Đoković
 

Publika je ovacijama ispratila Denisa Macujeva sa pozornice na Kolarcu. Koncertu su prisustvovale i ministarka kulture Maja Gojković i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike