Prva i poslednja simfonija Šostakoviča u Beogradskoj filharmoniji: Mladi ruski dirigent prvi put pred domaćom publikom (FOTO)

12.04.2024

15:30

0

Spojene u jedno koncertno veče, one govore o briljantom geniju

Prva i poslednja simfonija Šostakoviča u Beogradskoj filharmoniji: Mladi ruski dirigent prvi put pred domaćom publikom (FOTO)
Valentin Urjupin - Copyright Promo/Marko Đoković

Beogradska filharmonija izvodi prvu i poslednju simfoniju Šostakoviča, pod dirigentskom palicom Valentina Urjupina, u petak 12. aprila (Kolarac, 20h). Opus Dmitrija Šostakoviča ima posebno mesto u filharmonijskoj jubilarnoj sezoni, kao jedan od kompozitora čija dela orkestar izvodi s posebnom radošću.

Promo/Marko Đoković
 

Najpoznatiji veliki simfoničar 20. veka Dmitrij Šostakovič ostavio je iza sebe 15 ostvarenja ovog žanra.

Najpoznatiji veliki simfoničar 20. veka

Koliki je put prešao od svog diplomskog rada, Prve simfonije, pa do poslednje, koja sumira sva dotadašnja kompozitorova profesionalna, ali i lična iskustva, filharmonijska publika će čuti na koncertu koji predvodi mladi ruski dirigent Valentin Urjupin, naslednik velikih legendi kao nekadašnji učenik Genadija Roždestvenskog.

- Orkestar Beogradske filharmonije ima besprekornu reputaciju, veoma sam srećan što imam priliku da ga uživo čujem i vidim.  Kolektiv je u odličnoj formi, a čine ga izuzetni muzičari koji su i divni ljudi. Ovom prilikom će imati dvostruki posao u izvođenju dva veoma zahtevna simfonijska dela.

Promo/Marko Đoković
 

O spremnosti da rade kao i o njihovim mogućnostima, imam samo najbolje reči. Program koji izvodimo je poseban dragulj, ponosan sam na ideju koja je na neki način i omaž mom profesoru Roždestvenskom koji je ovu repertoarsku kombinaciju izveo na svom poslednjem koncertu u životu, u Državnoj kapeli u Drezdenu - rekao je dirigent Urjupin koga će publika čuti prvi put.

Vrstan dirigent

Valentin Urjupin je vrstan dirigent kako simfonijskog, tako i operskog repertoara. Na oba žanrovska polja, u nedavnim godinama izgradio je bliska umetnička partnerstva sa simfonijskim orkestrima i operskim kućama.

Promo/Tanjug/Ministarstvo kulture/Dario Konstantinović
 

Urjupin je posebno uzbuđen uoči izvođenja repertoara koji ima veliki simboličan značaj i svedoči o teškom putu koji je Dmitrij Šostakovič prošao za 45 godina koliko je proteklo od prve do poslednje simfonije.

Spojene u jedno koncertno veče, one govore o briljantom geniju punom nade koji se pod pritiskom borbe sa sovjetskim režimom, transformisao u mističnog filozofa, opterećenog pesimizmom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike