Polaganjem venaca na spomenik Nadeždi Petrović u Čačku obeležena godišnjica smrti slavne slikarke: Najavljeno nešto posebno (FOTO)

03.04.2024

18:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Novi gradski trg u ovom gradu će nositi njeno ime

Polaganjem venaca na spomenik Nadeždi Petrović u Čačku obeležena godišnjica smrti slavne slikarke: Najavljeno nešto posebno (FOTO)
Copyright Tanjug/Video

Polaganjem venaca na spomenik Nadeždi Petrović u centru Čačka obeleženo je 109 godina od smrti slavne slikarke. Vence su položili predstavnici grada Čačka, Umetničke galerije "Nadežda Petrović", Kola srpskih sestara iz Čačka, Udruženja poslovnih žena "Nadežda Petrović", kao i deca iz vrtića koji nosi ime poznate umetnice. Polaganju venaca prethodio je parastos održan u hramu Vaznesenja gospodnjeg u Čačku.

Tanjug/Video
 

Negovala ranjene borce i dala svoj život

- Umetnička galerija "Nadežda Petrović", zajedno sa Kolom srpskih sestara i predstavnicima gradske uprave, već godinama na godišnjicu smrti naše velike umetnice, polaganjem venaca odaje poštu i pijetet ženi koja se izborila za sopstvene stavove u umetnosti, ženi koja je zbližavala umetnike na ovim prostorima, ženi koja je radila na emancipaciji društva, jednom mukotrpnom borbom sa onim starim, konzervativnim i tradicionalnim društvom. Ženi koja je anticipirala put srpske umtenosti i koja je zauzela mesto rodonačelnika srpske moderne. Ženi koja je odabrala da neguje ranjene borce i na kraju položila i ono najvrednije - svoj život - rekao je direktor Umetničke galerije "Nadežda Petrović" Branko Ćalović.

Tanjug/Video
 

Ćalović je istakao da grad Čačak i Umetnička galerija "Nadežda Petrović" neguju sećanje na svoju sugrađanku i jednim "živim" spomenikom, a to je upravo Memorijal "Nadežda Petrović", a da je sam grad ugradio njeno ime i u svoj kulturni identitet.

- Danas, osim galerije, njeno ime nose jedna ulica, vrtić, humanitarno udruženje Kolo srpskih sestara, kao i udruženje žena preduzetnica. Smatram da se galerija, tokom prošle godine, na dostojan način odužila našoj sugrađanki, kroz jedan veliki jubilej - 150 godina od njenog rođenja, kada smo njenu ličnost i umetničko stvaralaštvo slavili ne samo u Čačku, njenom rodnom gradu, već i brojnim gradovima u Srbije i u regionu. Prvenstveno u Hrvatskoj i Sloveniji, a nakon toga i u Francuskoj.

Tanjug/Video
 

U prve dve zemlje, iz razloga što je Nadežda tamo imala velike prijatelje, umetnike sa kojima je zajedno radila na osnivanju prvih izložbi i prvih tadašnjih kolonija, a Francuska zbog plodonosnog opusa Nadežde Petrović u tom periodu i iz razloga što je svetska organizacija Unesko imenovala upravo Nadeždu Petrović i uvrstila je u jubilej obeležavanja godišnjica značajnih ličnosti - zaključio je Ćalović. 

Tanjug/Video
 

Novi gradski trg

Pored već pomenutih ustanova i udruženja koja nose ime jedne od najznačajnijih srpskih slikarki, u samom centru grada Čačka u toku su radovi na pretvaranju glavne gradske ulice, Ulice župana Stracimira, u pešačku zonu koja će se završavati novim gradskim trgom koji će poneti ime Nadežde Petrović.

Tanjug/Video
 

- Prošle godine smo obeležili 150 godina od rođenja naše velike umetnice, a danas smo ovde da obeležimo 109 godina od njene smrti, ali i da obavimo jedan razgovor sa Nadeždom. Da joj kažemo da će ovaj prostor na kome se nalazimo poneti njeno ime. Ovo će biti Trg Nadežde Petrović. Da će ovaj spomenik, a to je prvi spomenik u Srbiji podignut jednoj umetnici i rad je Ivana Meštrovića, biti konzerviran i zaštićen. Da ćemo do kraja godine uraditi projekat za buduću stalnu postavku galerije "Nadežda Petrović" i nadam se već sledeće godine, kada ćemo obeležiti 110 godina od njene smrti, početi radove na tom fantastičnom objektu, još jednom objektu kulture u našem gradu - rekao je pomoćnik gradonačelnika grada Čačka Miroslav Petrović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike