Veliko interesovanje za izložbu slika Nadežde Petrović: Jedna je svima zapala za oko (FOTO)

22.03.2024

13:05

0

U pitanju je retko delo iz njene impresionističke faze

Veliko interesovanje za izložbu slika Nadežde Petrović: Jedna je svima zapala za oko (FOTO)
Izložba "Nadežda – Savremenici – Sledbenici“ - Copyright Galerija Nadežda Petrović, Čačak

Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ Čačak, već više od mesec dana domaćin je izuzetne izložbe, pod nazivom ,,Nadežda - Savremenici - Sledbenici“, koja je otvorena do 14. aprila.

Promo
 

Ova izložba predstavlja analitičku izložbu Nadeždine umetničke raskoši, ali ujedno prikazuje i kontinuitet u diskontinuitetu stilova i pravaca kroz 150 godina, korišćenjem bogatstva iz zbirki Umetničke galerije „Nadežda Petrović”.

Prvi put pred publikom "Venecija"

Ono što je činjenica je da pored velikih izazova, novih kretanja i inovacija u savremenoj umetnosti, Nadeždino slikarstvo u stvaranju srpske moderne ostaje nesporno. U svakom od izloženih Nadeždinih dela na ovoj izložbi naslućuju se i očitavaju promene i oslobađanje od konvencionalnih stega i tradicionalističkog pristupa.

Galerija Nadežda Petrović, Čačak
"Venecija"

U memorijalnoj sobi galerije, prvi put je predstavljena slika sa vedutom “Venecija”, dimenzija 70 cm x 50 cm, koja privlači posebnu pažnju posetilaca.

Nastala je 1907. godine, tokom Nadeždinog studijskog boravka u Italiji, rađena je tehnikom ulje na platnu, na kojoj preovlađuju smeđi tonovi, sfumato atmosfera, uzdržaniji i umireniji gest.

”Venecija “ je jedno je od retkih dela iz njene impresionističke faze koje je uvršteno od strane Narodnog muzeja Srbije kao kulturno dobro-muzejski predmet.

Dela još 52 autora

Pored Nadeždinih slika, na ovoj izložbi se mogu videti i dela još 52 autora.

Tu su dela Petra Lubarde, Ivana Tabakovića, Bete Vukanović, Stojana Ćelića, Save Šumanovića, Milovana Destila Markovića i mnogih drugih, i to sa po jednom slikom koje jasno ukazuju na njen uticaj u sveukupnom likovnom razvoju naših krajeva.

Galerija Nadežda Petrović, Čačak
 

Izložba ,,Nadežda - Savremenici - Sledbenici“ je i pokušaj sagledavanja uticaja Nadežde Petrović na srpsku umetnost i umetnike kao ogled na primerima dela iz zbirki Umetničke galerije „Nadežda Petrović”.

Izložba će biti otvorena do 14. aprila, a tokom trajanja će imati nekoliko otvorenih vođenja kroz postavku.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike