Mile je prodavao slike na ulici, pa dobio poziv da izlaže u Luvru: Imao dvojku iz likovnog, sad njegova dela kupuju ambasadori

17.03.2024

20:00

6

Samo u Parizu imao je više od 30 izložbi, a njegova životna priča nije slutila na takav uspeh

Mile je prodavao slike na ulici, pa dobio poziv da izlaže u Luvru: Imao dvojku iz likovnog, sad njegova dela kupuju ambasadori
Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Rođen je u malom mestu Hlebinama, ali se zbog oca, koji je bio vojno lice, često selio. U osnovnoj školi je iz likovnog imao dvojku, i za to je, kako kaže, kriva nastavnica koja nije prepoznala njegov talenat.

- Zato što je nastavnica likovnog bila jedna jako depresivna žena. Ona dođe na čas i kaže - danas ćemo da slikamo mrtvu prirodu, i onda počne da plače, nečeg se setila, došlo joj, a ja ne znam šta je mrtva priroda, nemam pojma, i onda ne uradim nešto, ali uglavnom nije prepoznala moj talenat - rekao je umetnik Mile Davidović ekipi emisije “24sedam sa Marom”, koja ga je posetila u Biblioteci grada Beograda, gde trenutno ima izložbu povodom 40 godina stvaralaštva.

24sedam/Nenad Vujanović
 

Roditelji su želeli da upiše Vojnu, a on Likovnu akademiju. Našli su se na pola puta - diplomirao je na ekonomiji. Već na studijama je crtao po svojim beleškama na predavanjima, pa su ga kolege molile da im poklanja te sveske.

Jednog dana je, iz želje za eksperimentom, naslikao tri akvarela i otišao ispred Starog Merkatora, da ih prodaje na ulici.

- Uspeo sam sva tri da prodam za 10 minuta i to me je osokolilo. Uradio sam još 10 slika koje sam prodao za sat vremena, i tako je to krenulo sve više i više. Posle sam prešao na Zemunski kej gde ima puno šetača. Volim kontakte sa ljudima, mogu lepo da se ispričam, i tako je počelo - ispričao je voditeljki Mariji Atanasković. 

Sa osam kofera u Atinu

S vremenom je shvatio da želi da da otkaz na svom poslu i da se posveti u potpunosti slikanju, na zgražavanje svojih roditelja. Sa osam kofera stvari, slika i slikarskog pribora, otišao je u Atinu, ne poznajući prethodno nikog tamo, a ostao je šest godina, izdržavajući se isključivo od prodaje slika na Plaki, čak je uspeo da kupi i stan u Grčkoj.

- Jednog dana je naišao jedan gospodin, vidi se dobrostojeći, gleda moje slike i kaže: "Ove slike nisu za ulicu." Pitam ga: "Zašto?", a on mi odgovara: "One mnogo više vrede nego da ih tu prodajete, ja ću da kupim sve što uradite." Nisam mogao da poverujem u to, a onda sam otišao kod njega na ostrvo Rodos, gde je živeo. Napravio sam sa njim saradnju koja je trajala godinama, i dan-danas se čujemo i vidimo. Međutim, kada su stigli prvi pozivi za izložbe u Evropi, u Parizu, morali smo da utanjimo tu saradnju, jer nisam imao dovoljno slika. Ove slike se rade jako sporo, manje po 10-15 dana, veće po 20-25. I za ovu izložbu sam morao godinu dana da obustavim prodaju slika, da bih mogao da ih skupim 25. Obično imam pet slika kod kuće, i prosto me je sramota da, ako neko dođe, nemam neku ponudu jer ne mogu postići - rekao je u emisiji “24sedam sa Marom”.

24sedam/Nenad Vujanović
 

Srbiji umetnici nisu zanimljivi

Mile dodaje da u Srbiji umetnici nisu zanimljivi, da, bez obzira na svetski uspeh, ovde ne dobija ni priznanja, ni medijsku pažnju, pa je tako prethodni intervju dao pre skoro deceniju, dok, recimo, na izložbama u Španiji, svečano otvaranje traje tri dana, jedan za galeriste, drugi za medije i treći za građanstvo, pa novinari stoje u redu za izjavu.

Kako je izgledalo dogovaranje za izložbe u Luvru, kako je proputovao svet zahvaljujući slikama i zašto ambasadori vole njegova dela, saznaćete ako pogledate novu epizodu “24sedam sa Marom”.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i videa, bez navođenja izvora, autora i embedovanja epizode sa YouTube kanala 24sedam tv.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike