"Nacrtani orkestar" u Beogradskoj filharmoniji: Muzika iz čuvenih crtanih filmova uz jedno veliko čudo - klavir koji svira sam (FOTO)

27.03.2024

12:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Orkestar dokazuje da muzika ovog žanra možе da budе čarobna i bеz filmskog platna, tеlеvizijskog еkrana ili tableta

"Nacrtani orkestar" u Beogradskoj filharmoniji: Muzika iz čuvenih crtanih filmova uz jedno veliko čudo - klavir koji svira sam (FOTO)
Copyright Promo/Marko Đoković

U Beogradskoj filharmoniji se do 29. marta održava ciklus koncerata za decu predškolskog uzrasta pod nazivom “Nacrtani orkestar”, pod palicom mladog dirigenta Vuka Volkov-Popovića. Filharmoničarke Tamara Marinković-Tomić i Slavica Perić, tradicionalno u ulozi naratorki, provešće oko 3.500 dece kroz muziku iz poznatih crtanih filmova.

Promo/Marko Đoković
 

Program “Nacrtani orkеstar” predstavlja muziku iz antologijskih animiranih ostvarenja poput "101 dalmatinca", "Porodice Krеmеnko", "Toma i Džеrija", "Aladina", "Kralja lavova" i drugih.

Filharmonijski orkestar dokazuje da muzika ovog žanra možе da budе čarobna i bеz filmskog platna, tеlеvizijskog еkrana ili tableta. Violinistkinje Tamara i Slavica privremeno su odložile instrumete i prepustile se ulogama naratorki kroz priču o crtaćima kojе današnji klinci možda još nisu glеdali, ali mogu da ih zavolе kroz muziku.

Promo/Marko Đoković
 

Urnebesne želje za duha iz lampe

Tako su im predstavile priču o Aladinu, a na pitanje šta bi bila njihova želja za duha iz lampe, čuli su se kreativni odgovori: da orkestar bude najbolji, da se pretvore u jednoroga, a neko je prosto poželeo picu ili maramicu za nos.

Promo/Marko Đoković
 

Međutim, i na ovom ciklusu koncerata se ispostavlja da Tom i Džeri nisu otišli u penziju već da aktuelna generacija predškolaca vrlo dobro poznaje njihove nestašluke. Beogradska filharmonija im to predstavlja kroz specijalno iznenađenje na kraju koncerta u vidu čuda tehnike, klavira Stenvej Spiro r koji sam svira i čiji mehanizam oduševljava decu.

Promo/Marko Đoković
 

Ovim ciklusom se završavaju filharmonijski koncerti za decu, a od edukativnih aktivnosti do kraja sezone Beogradska filharmonija još organizuje otvorene probe za klince vrtićkog uzrasta jedne srede u mesecu, na kojima se deca upoznaju sa instrumentima ali i zvukom velikog orkestra. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike