Emotivna proslava stotog rođendana čuvenog Bubiše Simića: Šest meseci stariji od Radio Beograda (FOTO)

20.03.2024

11:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Muzički umetnik je uvek isticao: “Živite, uživajte u životu i onome što radite i budite živahni”

Emotivna proslava stotog rođendana čuvenog Bubiše Simića: Šest meseci stariji od Radio Beograda (FOTO)
Copyright Tanjug/Marko Đoković

Big Bend RTS-a sinoć je zajedno sa publikom proslavio jubilej - 100. rođendan velikana srpskog džeza Vojislava Bubiše Simića, koncertom u njegovom prisustvu, na velikoj sceni Mts Dvorane u Beogradu.

Tanjug/Marko Đoković
 

Stogodišnjak koji je u ponedeljak, 18. marta, napunio 100 godina, pojavio se na sceni u kolicima, a čitava velika sala bivšeg Doma sindikata je bila na nogama i pozdravila ga dugotrajnim aplauzom.

- Drago mi je mnogo da ste došli i ispunili celu salu, to je najvažnije. Ovde smo večeras da se obeleži moj 100. rođendan. Hvala vam na tome, a meni je zadovoljstvo da slušam vas - rekao je Bubiša Simić i dobio ponovo aplauz.

Tanjug/Marko Đoković
 

Poseban poklon

Ceo koncert je na repertoaru imao Simićeve autorske kompozicije ili narodne melodije u njegovom aranžmanu. Direktor Radio Beograda Milan Nedić je podsetio da je ova medijska kuća zapravo vršnjak velikog džez umetnika. Tim povodom umetnik je dobio na poklon poseban radio aparat sa kojim će moći da sluša ove i druge radio talase.

Promo/Arhiva RTS
 

- Dragi Bubiša, Vi ste juče napunili 100 godina i time ste šest meseci stariji od Radio Beograda. Želim vam iskreno i dalje dobrog zdravlja, da još dugo budete u džez muzici. Drago mi je da uručim poklon čoveku koji je čitav vek proveo u Radio Beogradu - naveo je Nedić.

Čuvene kompozicije i gromoglasni aplauz

Dirigent koncerta je bio džez muzičar, trubač, kompozitor, muzički pedagog i aranžer Stjepko Gut. Ipak, čast da otvori i zatvori koncert imao je upravo Bubiša Simić. On je iz kolica dirigovao na početku svojom autorskom numerom "Pozdrav Kauntu Bejziju", posvećenu tom američkom džez umetniku.

Tanjug/Marko Đoković
 

Na koncertu su izvedene neke od najpoznatijih kompozicija i aranžmana Simića kao što su “Povratak”, “Vals za Andreu”, "Igra staklenih perli", "Veselo putovanje", "Jesenja balada". Big Bend RTS-a je podsetio i na Simićeve aranžmane narodnih kompozicija - "U tem Somboru", “Milkina kuća”, "Bledi mesec", "Ruse kose" i "Go pratile dedo".

Bubiša je muzički umetnik koji je uvek isticao: “Živite, uživajte u životu i onome što radite i budite živahni”, a njega je uvek živahnim i radosnim održavalo to što, kako je i sam umeo da kaže, ''živi džez''.

Tanjug/Marko Đoković
 

Na koncertu je bilo reči o njegovoj biografiji, karijeri, stvaralaštvu. Big Bend RTS-a odsvirao je i "Kakav dan", a na samom kraju se pojavio ponovo Vojislav Bubiša Simić da diriguje svojom kompozicijom "Svadbena igra kraj Bistrice" uz veoma dug i topao aplauz.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike