Beogradska filharmonija nastupila u dresovima reprezentacije Srbije: Posebna simbolika (FOTO)

03.03.2024

10:20

0

Autor: Dejan Ćirić

Nova koncertna dvorana u Beogradu bila bi svetionik kulture

Beogradska filharmonija nastupila u dresovima reprezentacije Srbije: Posebna simbolika (FOTO)
Copyright Tanjug/Marko Đoković

Muzičari Beogradske filharmonije započeli su najnoviji koncert svirajući u specijalnim dresovima kojim su poručili da su muzička reprezentacija Srbije.

Dirigent Hauard Grifits uoči koncerta obratio se publici uz zahvalnost za podršku orkestru koji zaslužuje status evropskih orkestara. U nadi da će se obistiniti želja, ne samo muzičara već i brojne publike, za novom zgradom Beogradske filharmonije, Grifits je napomenuo da bi nova koncertna dvorana u Beogradu bila svetionik kulture.

Tanjug/Marko Đoković
 

- Naravno da žele novu koncertnu dvoranu! I vi želite novu koncertnu dvoranu - bilo bi vam divno u njoj! Siguran sam, jer sam tome svedočio u mnogo navrata širom Evrope - u Kelnu, Birmingemu, Lucernu… Kada se izgradi nova koncertna dvorana, ona postaje velika atrakcija za ceo grad - rekao je Grifits.

Premijerna izvođenja

Nakon obraćanja, usledio je neobičan program, pun premijera na domaćem terenu: prvi put u Srbiji publika je čula delo mladog savremenog afroameričkog kompozitora Karlosa Sajmona, nominovanog za Gremi nagradu, kao i prve priznate afroameričke kompozitorke Florens Prajs "Koncert za klavir i orkestar", u izvođenju mlade britanske zvezde Dženibe Kane-Mejson koja je osvojila publiku.

Tanjug/Marko Đoković
 

Koncert je zaokružila "Sibelijusova Druga simfonija", od posebnog značaja za filharmonijski orkestar koji se sa njom predstavljao na američkom kontinentu, kao uspomena na prvu američku turneju 2014. godine i jedan od najvećih međunarodnih uspeha Beogradske filharmonije u svojoj stogodišnjici.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike