Održan koncert filmske muzike posvećen Zoranu Simjanoviću: Od "Balkan ekspresa", preko "Maratonaca", do "Petrijinog venca" (FOTO)

26.03.2024

11:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Najplodniji srpski autor primenjene muzike je snimio kompozicije za 67 dugometražnih igranih filmova, oko 50 TV serija i TV drama

Održan koncert filmske muzike posvećen Zoranu Simjanoviću: Od "Balkan ekspresa", preko "Maratonaca", do "Petrijinog venca" (FOTO)
Copyright Tanjug/Marko Đoković

Koncert filmske muzike u znak sećanja na kompozitora Zorana Simjanovića održan je sinoć u Domu omladine Beograda, u susret 71. Martovskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Tanjug/Marko Đoković
 

Koncert je podsetio je publiku na 18 filmova i serija za koje je Simjanović pisao muziku, radeći sa najvećim rediteljima bivše Jugoslavije. Na antologijske filmske hitove pokojnog kompozitora podsetili su Akademski hor "Collegium Musicum" i dirigentkinja Dragana Jovanović, "Soundtrack orkestar", gudački kvartet "Innuendo" i "Belgrade Brass Band".

Tanjug/Marko Đoković
 

Nastupili su i solisti Boban Simonović (sastav "Ođila"), Ljuba Dimitrijević (ansambl rane muzike "Renesans"), Boban Bjelić (harmonika), Dušan Svilar (tenor), Ivica Stančić (vokalni solista Radio Beograda) i specijalni gosti.

Čuvene kompozicije iz legendarnih filmova i serija

Izvedena je muzika iz filma "Balkan ekspres", među kojima i pesma "Nemoj da brigaš", kao i instrumentali i pesma "Flojd" iz "Nacionalne klase". Predstavljena je Simjanovićeva muzika i iz drugih ostvarenja Gorana Markovića - "Sabirni centar", "Variola vera", "Turneja", "Specijalno vaspitanje". Čula se i muzika iz filmova Srđana Karanovića "Miris poljskog cveća", "Petrijin venac", "Virdžina", serije "Grlom u jagode", kao i iz ostvarenja Gorana Paskaljevića "Anđeo čuvar", "Bure baruta", "Zemaljski dani teku", "Tango Argentino".

Tanjug/Marko Đoković
 

Publika se podsetila i Simjanovićeve muzike iz kultnih filmova "Maratonci trče počasni krug" Slobodana Šijana i "Boško Buha" Branka Bauera.

Najplodniji srpski autor primenjene muzike je snimio kompozicije za 67 dugometražnih igranih filmova, oko 50 TV serija i TV drama, više od 50 animiranih i kratkih filmova i oko 500 reklamnih spotova, mnoge pozorišne predstave, mjuzikle, kabare komade.

ATA Images/Antonio Ahel
 

Na Martovskom festivalu Simjanović osvojio je nekoliko nagrada kao kompozitor muzike u dokumentarnim i animiranim ostvarenjima. 71. Martovski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće svečano otvoren danas i trajaće do 30. marta u Domu omladine Beograda. Ove godine na repertoaru je skoro 100 filmova, od čega 80 premijera, a nagradu za životno delo večeras, na otvaranju, primiće reditelj Lordan Zafranović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike