Nezaboravni hitovi Zorana Simjanovića na posebnom koncertu: Jedinstvena prilika da se uživa u muzici našeg Morikonea (FOTO)

15.03.2024

16:30

0

Ulaz je besplatan

Nezaboravni hitovi Zorana Simjanovića na posebnom koncertu: Jedinstvena prilika da se uživa u muzici našeg Morikonea (FOTO)
Zoran Simjanović - Copyright Promo/Ivan Grlić

Mart je tradicionalno mesec najstarijeg filmskog festivala u regionu, stalne manifestacije od značaja za kulturu grada Beograda.

Za 71. izdanje Martovskog festivala, osnivač grad Beograd i organizator Dom omladine Beograda poklanjaju publici jedan izuzetan umetnički događaj: koncert filmske muzike Zorana Simjanovića, posvećen našem najznačajnijem kompozitoru primenjene muzike, kojem je posthumno dodeljena nagrada za životno delo Martovskog festivala pre tri godine.

Promo
 

Ulaz na koncert je besplatan, a ulaznice se od 15. marta mogu podići na blagajni eFinity u zgradi Doma omladine Beograda. Jedna osoba može preuzeti do 4 besplatne ulaznice.

Na kraju prošlogodišnjeg Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma publika je imala priliku da čuje filmske hitove legendarnog Enija Morikonea.

Stvarao je muziku nekoliko decenija

Ovog puta, u uvodu 71.  izdanja, imaće jedinstvenu priliku da uživa u nezaboravnim muzičkim hitovima našeg Morikonea.

Simjanovićevo stvaralaštvo trajalo je nekoliko decenija. Radeći na velikom broju najčuvenijih dela naše kinematografije, koja su sva od reda postala i ostala deo ovdašnje kulturne baštine, popularni Simke im je svima svojom muzikom podario posebnu dimenziju.

Obeležena njegovim autorskim pečatom, nezaboravna muzika iz naših najboljih filmova ostala je da živi i mimo njih, postajući neraskidivi deo naše opšte kulture.

Printscreen/ IMDB
 

U susret ovogodišnjem Martovskom festivalu, u ponedeljak 25. marta od 20 časova, u Velikoj sali Doma omladine Beograda, na veličanstvene filmske hitove Zorana Simjanovica podsetiće nas: Akademski hor Collegium Musicum pod dirigentskom palicom Dragane Jovanović, Soundtrack orkestar, gudački kvartet Innuendo, Belgrade Brass Band, kao i solisti Boban Simonovic (Ođila), Ljuba Dimitrijević (Renesans), Boban Bjelić (harmonika), Dušan Svilar (tenor), Ivica Stančić (vokalni solista Radio Beograda) i drugi specijalni gosti i solisti.

Čućemo nezaboravne kompozicije koje je Simjanović pisao za filmove kao što su: "Grlom u jagode", "Specijalno vaspitanje", "Nacionalna klasa", "Maratonci trče počasni krug", "Petrijin venac", "Sabirni centar", "Variola vera", "Miris poljskog cveća", "Sok od šljiva", "Anđeo čuvar", "Bure baruta", "Tango argentino", "Tito i ja"….

Bio je član nekoliko rok sastava

Zoran Simjanović rođen je u Beogradu 11. maja 1946. godine. Klavir je počeo da svira sa šest godina, upisuje Muzičku školu „Mokranjac“, pa Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu.

Od 1961. osnivao je i svirao u nekoliko najpoznatijih ranih beogradskih rok sastava (Siluete, Elipse) sa kojima je osvajao domaće i međunarodne nagrade. Pisao je i pop kompozicije za prijatelje pevače, koji su veoma uspešno učestvovali na domaćim festivalima. Od 1975. godine bavio se scenskom muzikom i sarađivao je sa televizijom, filmskim produkcijama i pozorištima, kako u Jugoslaviji, tako i svetu.

ATA Images/Antonio Ahel
 

Kao kompozitor bavio se svim muzičkim stilovima, ipak najviše se oslanjajući na narodne motive, elektronsku i rok muziku. Komponovao je muziku za čak 67 igranih filmova, preko 50 TV filmova i serija, više od 50 animiranih i kratkih filmova i oko 500 reklamnih spotova. Radio je muziku i za pozorišne predstave, mjuzikle, kabare.

Od 1993. do 2004. godine predavao je na Fakultetu dramskih umetnosti, a od 1999. do 2002. na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, kao i na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, u filmskoj školi „Dunav filma“, Višoj elektrotehničkoj školi, na Akademiji umetnosti „Braća Karić“.

ATA Images/Antonio Ahel
 

Sarađivao je na izdavanju pedagoških muzičkih zbirki za decu, a izdao je i udžbenik „Primenjena muzika“ za studente FDU i FMU. Pisao je članke za „Leksikon filmskih i TV pojmova“. Njegovu biografiju „Kako sam postao i prestao da budem roker“ (2004) izdala je Narodna knjiga.

Bio je član Evropske filmske akademije, francuskog udruženja kompozitora SACEM,  kao i Međunarodne asocijacije animatora ASIFA. Iako je široj javnosti najpoznatiji kao kompozitor muzike za dugometražne igrane filmove, njegov autorski opus u dokumentarnom, kratkometražnom i animiranom filmu je izuzetno cenjen u stručnim krugovima.

Ostvarenja za koje je pisao muziku prikazivana su i nagrađivana na brojnim svetskim festivalima (Kan, Venecija, Montreal, San Sebastijan), a za svoj rad  u oblasti filmske muzike dobio je mnoštvo nagrada i priznanja u zemlji i svetu. Na Martovskom festivalu osvojio je nekoliko nagrada kao kompozitor muzike u dokumentarnim i animiranim ostvarenjima. Povodom jubilarnog, 50. Martovskog festivalu dodeljena mu je Plaketa. Odbor Martovskog festivala 2020. godine dodelio mu je Nagradu za životno delo. Preminuo je 11. aprila 2021. u Beogradu.

Martovski festival – 71. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, biće održan od 26 do 30. marta 2024. godine u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike