"Openhajmer" je definitivno najbolji, ali će zbog jedne stvari ući u istoriju: Ovo do sada niko nije radio (FOTO/VIDEO)

14.03.2024

12:20

0

Za ovaj film napravljeno je nešto posebno

"Openhajmer" je definitivno najbolji, ali će zbog jedne stvari ući u istoriju: Ovo do sada niko nije radio (FOTO/VIDEO)
Kilijan Marfi u filmu "Openhajmer" - Copyright Profimedia

Film "Openhajmer" je ove godine trijumfovao na svim mogućim dodelama filmskih nagrada a vrhunac je bio "Oskar" na kojem je bio apsolutni pobednik, sa sedam Oskara uključujući i onaj najvažniji za najbolji film.

Profimedia
 

Među čak 13 nominacija za Oskara, “Openhajmer” je bio kandidovan i za najbolju fotografiju i sasvim zasluženo Hojt van Hojtem je dobio zlatnu statuu.

Dva narativa u filmu

Međutim on se tokom snimanja dva filma suočio sa dva kreativna problema koje je na kraju uspeo da reši. Van Hojtem je znao da će Nolanov film biti sniman “IMAX” kamerom, u superstandardnom formatu od 65 milimetara.

Profimedia
 

Znao je i da Nolan želi da ima dva narativa u filmu – jedan iz pozicije Roberta Openhajmera, koji će biti sniman u boji, a drugi koji prati Luisa Štrausa, predstavljen u crno-beloj boji.

Tu je nastala prva prepreka – ne postoji crno-bela filmska traka od 65 milimetara od kog Kristofer Nolan, perfekcionista i vizionar kakav jeste, nije hteo da odstupi.

Kodak napravio posebnu filmsku traku

Kodak je zato specijalno za ovaj naslov napravio crno-belu flimsku traku od 65 milimentara i isporučio je Nolanu, ali tu nije bio kraj problemima – “IMAX” kamere nisu predviđene za snimanje na traci bez boje.

Profimedia
 

Tako da je filmska ekipa morala da prilagodi i same kamere Nolanovoj viziji, te su ih rasklapali i menjali dva dela koji neće propustiti dodatnu svetlost koja bi nužno dodala boju u crno-bijeli snimak.

“Openhajmer” nije senzacionalan samo zbog Nolana ili Kilijana Marfija – ekipa je doslovno napravila novi korak u filmskoj industriji.

Profimedia
 

Takođe, na ovaj način reditelju je bilo omogućeno da se "kamera unosi u lice" glumcima, što je dodatno dalo na posebnom emotivnom naboju celog filma.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike