Kilijan Marfi noćas osvojio Holivud, a prvi ga je otkrio naš veliki reditelj: Glumio sina kojeg maltretira otac (FOTO/VIDEO)

11.03.2024

10:30

0

Scenario je bio prvo napisan na srpskom

Kilijan Marfi noćas osvojio Holivud, a prvi ga je otkrio naš veliki reditelj: Glumio sina kojeg maltretira otac (FOTO/VIDEO)
Kilijan Marfi - Copyright Profimeda

Kilijan Marfi je, očekivano, sinoć osvojio Oskara za najbolju mušku ulogu Roberta Openhajmera u filmu Kristofera Nolana "Openhajmer".

- Snimili smo film o čoveku koji je stvario atomsku bombu, i mi danas živimo u Openhajmerovskom svetu. Voleo bih ovu nagradu da posvetim svim mirotvorcima - poručio je Kilijan nakon što mu je uručen Oskar.

Profimedia
 

Malo je poznato da je ovog Irca otkrio naš veliki reditelj Goran Paskaljević. Naš pokojni reditelj poverio mu je ulogu Gasa u svom filmu "Kako je Hari postao drvo" iz 2001. godine.

Film zasnovan na kineskoj priči

Ova koprodukcija zasnovana je na kineskoj narodnoj priči, scenariju koji je prvo pisan na srpskom, a potom prevođen na engleski, i sniman uz podršku italijanskog producenta u Irskoj, a podjednako je priča o balkanskom koliko i o irskom mentalitetu.

A priča govori o Hariju koji uzgaja kupus u jednom malom selu u Stiltonu i pokušava da izađe na kraj sa tragičnim gubitkom sina u ratu sa Engleskom, a nedugo potom i žene, koja je preminula od tuge.

Sin koga otac maltretira

Marfi je u ovom filmu ekran delio sa Kolmom Minijem, Adrijanom Danbarom i Keri Kondon, između ostalih, a tumačio je sina koga otac redovno maltretira.

Film Kako je "Hari postao drvo" naišao je na dobre kritike, a časopis "Variety" svrstao je Paskaljevića u pet najboljih reditelja godine.

Profimedia
 

Inače, kako piše na sajtu IMDB, film je prvobitno trebalo da se snima na Siciliji, ali je žena Gorana Paskaljevića predložila Irsku, jer joj je ostala u sećanju oz tinejdžerskih dana.

Što se tiče Kilijana Marfija, već naredne godine glumio je u ostvarenju Denija Bojla "28 dana kasnije", što ga je stavilo na radar drugih reditelja i tako je započeo njegov put ka slavi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike