Na pomolu veliki skandal na Oskaru: Jedan film je čist plagijat (FOTO/VIDEO)

10.03.2024

16:30

0

Prepisano od reči do reči

Na pomolu veliki skandal na Oskaru: Jedan film je čist plagijat (FOTO/VIDEO)
Scena iz filma - Copyright Profimedia

Ceremonija dodele Oskara koja treba da bude održana večeras još nije počela a izgleda da smo već dobili prvi veliki skandal.

Profimedia
 

Prema saznanjima svetskog magazina „Variety", u jednoj prepisci scenarista piše da je „Bartonova akademija“ plagirana reč po reč iz njegovog scenarija „Frisko“, drame fokusiranog na sredovečnog dečjeg doktora koji je umoran od sveta i petnaestogodišnjeg pacijenta o kojem brine.

Jedan od najboljih scenarija

Još 2013. godine, podseća poznati magazin, „Frisko“ je bio jedan od najboljih scenarija kada je zauzeo treće mesto na „crnoj listi“, godišnjem istraživanju najboljih neproduciranih holivudskih scenarija koje je osnovao Frenklin Leonard.

Profimedia
 

 

„Variety“ je pregledao prepisku između nekoliko zaposlenih u WGA i britanskog pisca – čiji je najveći trenutni projekat adaptacija njegovog romana „Set My Heart to Five“.

U središtu žalbe scenariste Sajmona Stivensa, je tvrdnja da je reditelj "Bartonove akdemije" Aleksandar Pejn imao scenario „Frisko“ i 2013. i ponovo krajem 2019. godine, neposredno pre nego što je Pejn pozvao scenaristu Hemingsona u vezi saradnje na ovom projektu.

Profimedia
 

Tvrdnja je potkrepljena mejlovima koji uključuju nekoliko holivudskih agencija i producenata.

Reditelj "priznao" da je ukrao

Govoreći o radu na "Bartonovoj akademiji" reditelj Aleksandar Pejn je jednom prilikom izjavio:

- Imao sam ideju za film, koju sam „ukrao“ iz francuskog filma iz 1935. koji sam gledao na filmskom festivalu pre desetak godina i pomislio sam: „To je dobra premisa za film.“ I tako sam godinama razmišljao da moram da odem jednog dana u tu školu i istražim ideju, pošto nisam iz tog sveta.

Profimedia
 

A onda sam pre otprilike pet godina, potpuno nasumično imao u glavi pilot. Pozvao sam Hemingsona i stvarali smo zajedno ideju. Slao bi mi različite verzije o tome šta bi priča mogla da bude dok nismo bili potpuno zadovoljni.

Profimedia
 

Na kraju, „Bartonova akademija“ je nezavisno finansirana iz budžeta od 13 miliona dolara.

Film "Bartonova akademija" je pobrao simpatje publike i mnogi smatraju da bi večeras mogao ozbiljno da pomrsi račune filmovima "Barbi" i "Openhajmeru".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Variety

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike