Film "Heroji Halijarda" prikazan na Kapitol Hilu u Vašingtonu: Istina o srpsko-američkim odnosima (FOTO/VIDEO)

06.03.2024

11:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Pre same projekcije, prisutne je pozdravio reditelj Radoš Bajić, kao i deo ekipe ovog ostvarenja

Film "Heroji Halijarda" prikazan na Kapitol Hilu u Vašingtonu: Istina o srpsko-američkim odnosima (FOTO/VIDEO)
Copyright Promo

U organizaciji kopredsedavajuće Srpskom kongresnom kokusu Klaudije Teni i ambasadora Srbije u Americi Marka Đurića, na Kapitol hilu je održana vašingtonska premijera filma "Heroji Halijarda".

Promo/Contrast Studios
 

Obraćajući se prisutnima, ambasador Đurić je istakao da se ovim događajem u srcu američke demokratije podseća na činjenicu da se ove godine obeležava 80. godišnjica herojske operacije "Halijard", kada su srpski seljaci spasili živote blizu 500 američkih vazduhoplovaca.

Dostignuće samo po sebi

- Sama činjenica da se film "Heroji Halijarda" prikazuje u američkom Kongresu je dostignuće po sebi, s obzirom na to da je to rezultat političke odluke da se omogući prikazivanje jednog ovakvog filma koji glorifikuje ulogu srpskog čoveka - naglasio je Đurić i dodao:

- To je i prilika da zajedno sa kongresmenima iz obe partije, i Republikanske i Demokratske, i sa predsednicima Srpskog kokusa u Kongresu imamo diskusiju i debatu o ulozi Srba u Drugom svetskom ratu.

Tanjug/Ambasada Srbije u SAD
 

Na panel diskusiji pod nazivom "Odbrambeno partnerstvo Srbije i SAD: Od Operacije Halijard do danas", pored Đurića, govorili su i kongresmenka Klaudija Teni i kongresmen Emanuel Kliver kao kopredsedavajući Srpskom kokusu, zatim general-major Džon Heris, komandant Nacionalne garde Ohaja, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Republike Srbije Nemanja Starović, kao i Džon Kapelo, predsednik Fondacije "Misija Halijard" kao moderator diskusije.

Tanjug/Ambasada Srbije u SAD
 

Srbija važan deo odnosa Amerike sa Evropom

Kongresmenka Teni ocenila je da je Srbija kroz istoriju, kao i danas, predstavljala veoma važan deo odnosa SAD sa Evropom, kao i velikog saveznika, a da događaj u Kongresu nije samo prilika za sećanje, već i za prikazivanje istine o srpsko-američkim odnosima.

Tanjug/Ambasada Srbije u SAD
 

Govoreći o značaju srpske zajednice u Misuriju, decenijama unazad, kongresmen Kliver je ukazao da mu je i zadovoljstvo i čast da predstavlja tu zajednicu, i zahvalio ambasadoru Đuriću na partnerstvu i saradnji u promociji i jačanju odnosa Srbije i SAD.

Srpsko-američko partnerstvo

Osvrnuvši se na 18 godina partnerstva oružanih snaga Srbije i američke države Ohajo, general-major Heris je okarakterisao film "Heroji Halijarda" kao katalizator šire konverzacije o srpsko-američkom partnerstvu i kao sredstvo dodatne edukacije američkog stanovništva o dugotrajnosti i dubini odnosa Srbije i SAD.

Tanjug/Ambasada Srbije u SAD
 

Sumirajući zajedničke aktivnosti na vojnom planu u proteklom periodu, državni sekretar Starović naglasio je da saradnja Srbije i SAD u oblasti odbrane i bezbednosti predstavlja najsnažniji i najbolji aspekt sveukupnih bilateralnih odnosa.

Promo
 

Pre same projekcije, prisutne je pozdravio reditelj Radoš Bajić, kao i filmska ekipa "Heroja Halijarda": producent Nedeljko Bajić, glumci Jelena Mur, Stiven Mur i Nikola Kent, kao i Aleksandra Martinović iz Telekoma Srbija, saopštila je ambasada Srbije u Vašingtonu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike