Film "Heroji Halijarda" biće prikazan na Kapitol Hilu u Vašingtonu: Da se čuje šta su Srbi učinili za Amerikance (FOTO/VIDEO)

05.03.2024

13:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovo je prvi put da jedno ostvarenje iz naše zemlje bude predstavljeno u Kongresu SAD

Film "Heroji Halijarda" biće prikazan na Kapitol Hilu u Vašingtonu: Da se čuje šta su Srbi učinili za Amerikance (FOTO/VIDEO)
Nikola Rakočević u filmu "Heroji Halijarda" - Copyright Promo

Prvi put je u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država biće prikazan jedan srpski film – „Heroji Halijarda“ reditelja Radoša Bajića, koji pokazuje prijateljstvo Srba i Amerikanaca u Drugom svetskom ratu.

Promo/Contrast Studios
 

Ambasador Republike Srbije u Vašingtonu, Marko Đurić, pozdravio je predstavnike filma, goste iz Srbije i Amerike na prijemu u ambasadi veče pre izuzetnog događaja. U noći između utorka i srede po vremenu u Srbiji, film "Heroji Halijarda", biće prikazan u sali Kongresa Sjedinjenih Američkih Država na Kapitol Hilu.

Promo/Contrast Studios
 

Reč je o istinitom događaju, kada su Srbi spasli preko 500 američkih pilota u Drugom svetskom ratu. Naziv skupa na Kapitol Hilu je „Američko-srpsko odbrambeno savezništvo od operacije Halijard do sadašnjice“. Biće održana i panel diskusija, a posle filma gledaoci će moći da postavljaju pitanja reditelju i glumcima.

Veliko dostignuće Srbije

- Velika stvar za Srbiju je činjenica da će heroizam, junaštvo, požrtvovanost i dobrota srpskog čoveka biti vidljivi u Kongresu SAD, gde organizujemo projekciju filma "Heroji Halijarda". Veoma retko se dešava da se neki film prikazuje u zgradi Kongresa na Kapitol Hilu. To je samo po sebi veliki izuzetak i veliko dostignuće i uspeh Srbije - naglašava ambasador Marko Đurić.

Promo/Contrast Studios
 

Ogromna čast

- Ukazana nam je velika čast. Verovatno je "Halijard" jedini srpski, verovatno i jugoslovenski film koji će biti prikazan na jednom takvom značajnom mestu u Americi. Veoma je važno što će samo prikazivanje našeg filma, koje će videti kongresmeni i senatori oba Doma američkog Kongresa, ugledni, kulturni, javni, radnici američkog društva, što će otvoriti jednu novu etapu, reko bih, u razumevanju nečega što je osnova budućnosti srpskog naroda, a to je, da tako kažem, pocrtavanje prijateljskih veza između američke nacije i malog, a ponosnog našeg srpskog naroda - smatra Radoš Bajić.

Promo
 

Međunarodna distribucija filma

- Mi kao Telekom Srbija ćemo svakako nastaviti da ulažemo u projekte i u priče koje grade mostove kulture i kreativnosti, kao što ćemo, naravno, ulagati i u priče i u projekte koji čuvaju sećanje na našu prošlost i na našu istoriju - istakla je Aleksandra Martinović i dodala:

- Ovo je, osim odlične saradnje Telekoma Srbija i produkcije filma "Heroji Halijarda", odličan put da se na neki način i otvore vrata međunarodne distribucije ovog filma.

Promo
 

- Mi smo presrećni, mi smo počastvovani. Biće važanih gostiju, biće jako interesantan događaj i verujte, srce mi je puno - kaže Nedeljko Bajić.

- Akcija "Halijard" je uključivala i deo izvlačenja vojnika, odnosno pilota, koji su se nalazili na prostoru Boljanić polja, koje je nadomak Doboja, iz Republike Srpske. Tako da je veoma značajno da ovo prikazivanje bude upravo u Sjedinjenim Američkim Državama, pre svega da američki narod bude upoznat sa ovim težnjama koje srpski narod ima, ma gde god on živeo - naglašava Zlatan Kolkić, ministar za evropske integracije u Vladi Republike Srpske.

Promo
 

Veliki korak

Džon Kapeli iz Fondacije „Misija Halijard“ kaže da je ovo veliki korak.

- Vrlo smo srećni da smo ovde, u Vašingtonu, ne samo da pokažemo film, nego da idemo u mogućnost da govorimo o misiji. Da govorimo na Kapitol Hilu o tome šta su Srbi učinili za Amerikance - navodi Kapeli.

Promo
 

U Srpskoj zajednici, u glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država, ali i šire, vlada veliko uzbuđenje. Očekuje se da će ovo biti istorijski događaj da se jedan srpski film prikaže na Kapitol Hilu, navodi Rts.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike