Dva filma Gorana Bogdana premijerno prikazana na FEST-u: Između odmetništva i zakona (GALERIJA)

02.03.2024

10:05

0

Još danas i sutra na repertoaru

Dva filma Gorana Bogdana premijerno prikazana na FEST-u: Između odmetništva i zakona (GALERIJA)
Jovana Stojiljković i Goran Bogdan - Copyright ATA Images/Dušan Milenković

Hrvatski film “Pamtim samo sretne dane” reditelja Nevia Marasovića premijerno je prikazan sinoć u programu Gala na 52. FEST-u, i predstavlja poslednju ulogu preminulog slovenačkog glumca Radka Poliča (1942-2022).

Novi film od 72 minuta prikazan je u Dvorani Kulturnog centra Beograda, dok ga danas očekuje emitovanje u Cineplexx Galeriji Belgrade i u nedelju u Cineplexx UŠĆE Shopping Center.

Dušan Milenković/ATA Images
 

Uoči premijere medijama su se obratili reditelj Nevio Marasović i hrvatski glumac Zlatko Burić, koji decenijama ima uspešnu karijeru u Danskoj i u skandinavskim zemljama.

Polič je bio jedini i poslednji izbor

- FEST mi izuzetno mnogo znači, veselim se kad sam ovde i prikazujem novi film. Drago mi je bilo kad sam na vašem festivalu bio i član žirija - prvi su utisci reditelja.

Dodao je da je film posvećen glumcu Radku Poliču, koji ovde ima glavnu ulogu.

ATA Images/Dušan Milenković
 

- Polič nam je bio prvi i jedini izbor. Dok smo snimali, već je bio narušenog zdravlja, ali je ipak mogao da snima. Dok smo razgovarali, on je znao da je to sigurno njegov poslednji film, prosto je osećao tako. Opet, bio je veliki entuzijasta tokom rada na ovom filmu. Utisnuo je i svoju ličnu priču u film, i tako sam znao da film moramo snimiti - objasnio je hrvatski režiser.

Radko Polič se proslavio svojevremeno jugoslovenskim filmom i TV serijom "Balkan ekspres" Branka Bauera i u novije vreme filmom "Država mrtvih" Živojina Pavlovića.

Nije dočekao da vidi film

- Nažalost, Radko Polič nije dočekao da vidi film u celini. Nekoliko dana nakon završetka snimanja, naglo mu se pogoršalo stanje. Video je taj završetak filma gde je on dominirao i bio je jako zadovoljan. Želeo sam da mu prikažem i ceo film, međutim bolest je toliko odmakla da je stalno bio umoran i nije bio u stanju da ga pogleda. Stalno mi je govorio da nema snage i da mu film više nije tako važan i da mi veruje da će to ispasti dobro - otkrio je Marasović.

Dušan Milenković/ ATA Images
 

Osim Poliča, u filmu "Pamtim samo sretne dane" u manjim pratećim ulogama ima više glumaca i glumica koji tumače istog muškarca i ženu kroz različite periode života - Milan Štrljić, Leona Paraminski, Janko Popović Volarić, Alma Prica, Jelena Miholjević, Leon Lučev, Živko Anočić, Goran Bogdan i drugi.

Snimanje filma u restoranu

Hrvatski i danski glumac Zlatko Burić igra oca glavnog junaka koji vodi restoran. Burić je rekao da je snimanje filma bilo vrlo zanimljivo i uzbudljivo.

- Snimali smo samo u nedelju, taj restoran je bio slobodan samo taj dan u sedmici da bismo mogli raditi. Bilo je to kao ulazak u ogromno zvono gde smo delili našu intimu - ocenio je Zlatko Burić, poznat iz serijala filmova "U Kini jedu pse".

ATA Images/Dušan Milenković
 

Glumac je podsetio da je imao već saradnju sa rediteljem Marasovićem na filmu "Comic Sans" i dodao da je saradnja sa Radkom Poličem bila divna.

- On je bio sjajan glumac u teatru koji je otvorio nove pristupe glumi. Bliski kontakt glume sa njim mi je jako prijao - zaključio je Burić.

Radko Polić je ostao poznat po antologijskim filmovima "Bitka na Neretvi", "Dekameron", "Partizanska eskadrila", "Draga moja Iza", "Osvajanje slobode", "Štefica Cvek u raljama života", "Kraj rata", "Tajvanska kanasta", "Život sa stricem", "Seobe", "Gluvi barut", "Čaruga", "Gnjurac", "Je li jasno, prijatelju?".

Njegov poslednji film "Pamtim samo sretne dane" pre FEST-a išao je na festivale u Pulu i Zagreb.

Premijera filma "Bez povratka"

Premijera britanskog filma "Bez povratka" Jusafa Alija Kana održana je večeras u okviru programa "Fest Fokus" na 52. FEST-u, a jednu od glavnih uloga u filmu tumači hrvatski glumac Goran Bogdan, koji već duže vreme snima filmove i serije u Srbiji.

ATA Images/Dušan Milenković
 

Reditelj, koscenarista i koproducent Jusaf Ali Kan je otkrio da je scenario napisao sa Endijem Porterom i u njemu pripoveda sudbinu 10-godišnjeg dečaka Rajana koji u besu pobegne od majke i njenog novog dečka i tom prilikom pronalazi povređenog čoveka iz Sirije, koji se krije od policije i počinje sebe da ubeđuje da je pronašao svog otuđenog oca.

Glumac Goran Bogdan rekao je u obraćanju medijima da okosnicu radnje čini odnos tog dečaka i migranta koga on tumači.

- Moj lik izbeglica beži od zakona i nalazi smiraj na tom napuštenom mestu. Ipak, nedostaju mu koreni i tako dečak i ja obojica nadoknađujemo ono što nam nedostaje, njemu otac, meni porodica - rekao je Bogdan.

Bogdan je rekao i da je film "Bez povratka" snimao pre skoro osam godina, da se montaža odužila, i da se tokom tog perioda cela situacija oko migranata još više iskomplikovala.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike