Čuveni svetski časopis piše o filmu Radoša Bajića "Heroji Halijarda": Osvrt na skandal u Sarajevu (FOTO/VIDEO)

30.12.2023

13:30

0

Jedan od najuticajnijih američkih magazina dao je veliki prostor ovom srpskom ostvarenju

Čuveni svetski časopis piše o filmu Radoša Bajića "Heroji Halijarda": Osvrt na skandal u Sarajevu (FOTO/VIDEO)
Scena iz filma "Heroji Halijarda" - Copyright Promo

Čuveni američki časopis Holivud riporter objavio je tekst o filmu Radoša Bajića “Heroji Halijarda”.

Promo
 

Na samom početku autor teksta podseća da se film našao u centru skandala, pre nego što ga je uopšte bilo ko pogledao.

Jedan od najvećih filmova u regionu

- Na prezentaciji industrije na CineLink forumu Sarajevo Film Festivala u avgustu, Telekom Srbija, koji je zajedno sa Contrast Studios producirao "Heroje Halijarda", prikazao je spotove iz epa o Drugom svetskom ratu.

Film srpskog glumca i reditelja Radoša Bajića još je bio u postprodukciji, a snimci su imali samo za cilj da publici daju osećaj obima produkcije, jednog od najvećih i najambicioznijih filmova ikada snimljenih u regionu.

Promo/Contrast Sudios
 

Umesto toga, izazvali su političku reakciju. Neki su optužili film, koji govori o istorijskom spasavanju američkih avijatičara od strane srpskih boraca u Jugoslaviji pod nacističkom okupacijom 1944. godine, da veliča srpske nacionalističke grupe.

FCS promo
 

Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, nazvala je film „revizionističkim“ i zatražila od organizatora festivala da se distanciraju od producenata i projekcije, što su oni odmah i učinili. Karić je nastavila da doliva ulje na vatru, tvitujući da je film naneo “nemerljivu štetu festivalu i Gradu Sarajevu”. Sve ovo za film koji još niko nije video. Proći će meseci pre nego što će "Heroji Haljarda" imati zvaničnu svetsku premijeru.

Nema ničeg kontroverznog u "Herojima Halijarda"

Na površini, nema ničeg posebno kontroverznog u vezi ovog ostvarenja.

Film istražuje skoro zaboravljeni kutak istorije Drugog svetskog rata: smelu i istinitu priču o operaciji Haljard, spasilačkoj operaciji, koju je organizovala američka ratna špijunska agencija OSS, da bi se srpskim borcima otpora pomoglo u spasavanju američkih i savezničkih avijatičara zarobljenih iza neprijateljskih linija u samrtnim danima rata.

Film "Heroji Halijarda" Promo/Contrast Studios
 

Snage, predvođene srpskim generalom Dražom Mihailovićem, spasile su više od 500 vazduhoplovaca i ljudstva, što je najveća operacija spasavanja američkih avijatičara u istoriji, navodi Holivud riporter.

Spasavanje je u centru filma, ali "Heroji iz Halijarda" su takođe priča o srpskoj istoriji, posebno o složenom, neurednom periodu tokom nemačke okupacije. Reditelj Bajić strukturira film kao priču o trojici braće, zamenicima tadašnjih političkih pokreta, čiji su životi razapeti između suprotstavljenih ideologija.

Film "Heroji Halijarda" Promo/Contrast Studios
 

Mirko se pridružuje Mihailovićevoj armiji, često poznatoj kao četnici. Brat Sreten se ubacuje sa komunističkim partizanima pod maršalom Titom. Najmlađi sin Ilija je uhvaćen između, navodi se u časopisu.

Priča o građanskom ratu

- Film je zapravo priča o građanskom ratu, priča o rasparčanim zajednicama, rasparčanim porodicama - kaže potpukovnik Džon Kapelo, konsultant za film.

Ovaj veteran američkog ratnog vazduhoplovstva predsednik je Fondacije misije Halijard, grupe koja je osnovana da „obrazuje, obeležava i povećava svest“ o misiji Halijard i ulozi koju su Srbi imali u njenom uspehu. 

- Građanski rat - kaže Kapelo - bio je izuzetno složen.

Promo/Contrast Studios
 

Posle rata i poraza generala Mihailovića, njemu je nova komunistička jugoslovenska vlast sudila i osudila ga za veleizdaju i streljala ga. Njegova presuda je tek posthumno ukinuta 2015. godine, kada je Vrhovni sud Srbije presudio da su suđenje i osuda Mihailoviću politički i ideološki motivisani.

Godinu i po dana nakon pogubljenja Mihailovića, američki predsednik Hari S. Truman odlikovao ga je američkom Legijom zasluga za ulogu u vođenju operacije Halijard.

Predsednik Truman je u svom govoru rekao da su Mihailović i snage pod njegovom komandom „bile od ključnog značaja za konačnu pobedu saveznika“.

Promo
 

Sva ta istorija je relevantna jer je na Balkanu bitka oko sukobljenih tumačenja srpske istorije ključni deo savremenih političkih debata. Polemika oko "Heroja Halijarda" u Sarajevu imala je manje veze sa sadržajem filma, pa čak ni sa istorijskom raspravom o ulozi generala Mihailovića i četnika, nego sa politikom sadašnjeg trenutka, navodi se u časopisu.

Promo
 

Autor teksta objasnio je i značenje četnika.

- Četnik samo znači nešto kao gerilac, ali to je termin koji se zloupotrebljava i danas je izvor mnogih veoma emotivnih odgovora - kaže Kapelo.

Izraz za različite ljude znači veoma različite stvari. U Americi danas postoje četničke grupe, u Čikagu, u San Dijegu, čiji su se očevi i dedovi borili sa generalom Mihailovićem, pružajući otpor Nemcima. A četnike vide kao heroje.

(Novosti)

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike