Radoš Bajić ekskluzivno za 24sedam o tome zašto "Heroji Halijarda" nisu srpski kandidat za Oskara i skandalu u Sarajevu

06.10.2023

19:10

0

"Neko u državi Srbiji je procenio da ako bi poslali ovakav film u Ameriku, to bio prst u oko muslimanskoj džamahiriji", ističe glumac i reditelj

Radoš Bajić ekskluzivno za 24sedam o tome zašto "Heroji Halijarda" nisu srpski kandidat za Oskara i skandalu u Sarajevu
Radoš Bajić - Copyright Promo/Contrast Sudios

Ratna drama i istorijski spektakl "Heroji Halijarda" premijerno će biti prikazan 10. oktobra u MTS dvorani, a od 12. oktobra će se naći u domaćim bioskopima.

Nakon novinarske projekcije filma, kojoj je prisustvovala i ekipa portala 24sedam, očigledno je da će ovo ostvarenje zavoleti domaća publika.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Gledajući ovaj film toliko sam se isplakao, kao nikad u životu. Zašto? Zato što sam video istinu koja nam je do tada davana u parčićima, bojeći svako parče, kako je koja vladajuća stranka želela - rekao je bard srpskog glumišta Petar Božović, na konferenciji za novinare.

Zatim je dodao:

- Kad sam čuo da "Heroji Halijarda" nisu predloženi za srpskog predstavnika na dodeli Oskara, pomislio sam: "Da li je ovo moguće?" To je bila prva reakcija. Čak sam sanjao da je ovaj film dobio Oskara.

Spoticanja

Autor filma Radoš Bajić kaže da očekuje pozitivne reakcije, međutim, navodi da ovaj film već sada, i pre zvanične distribucije, nailazi na neka spoticanja.

- Ne želim da budem gord ali osećam veliki ponos i zajedno sa svojim saradnicima delim osećanje da smo uradili pošten i veliki posao, krajnje neuobičajen za današnje vreme.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Potpuno sam siguran da će "Heroji Halijarda" ostaviti dubok trag na našim prostorima i bez obzira na sputavanja, a sputavaju ga i podmeću klipove. Videli ste pre mesec dana, pa i pre desetak dana. Mnogi su se zabrinuli što je "Halijard" jedno ozbiljno filmsko delo. Sekira ih to što ne mogu ništa da promene - rekao je Bajić novinarima, dodajući da će "Halijard na kraju pobediti".

Prava istina o skandalu u Sarajevu

Bajić kaže za 24sedam da će se film prikazivati i van Srbije, u Americi, zapadnoj Evropi, kao i da će imati bogat festivalski život. Kada je reč o festivalima, sada, kada su se slegli utisci, neminovno se nameće i pitanje Sarajevskog filmskog festivala i skandala.

Kako reditelj ističe prava je istina da "Halijard" u Sarajevu uopšte nije prikazan.

- U Sarajevu je prikazan trejler od dva i po minuta. Film je Sarajevu napadnut sa motivima nacional - šovinističke mržnje. Sve što je srpsko njima smeta - navodi Bajić, ističući da ovaj film šalje isključivo poruke ljubavi, zajedništva porodice i dobročinstva.

Promo/Contrast Sudios
 

A zatim je naglasio:

- Osnovna poruka filma "Heroji Halijarda" je da se bratoubilaštvo u srpskom narodu više nikad ne sme ponoviti. Poruka koju ovaj film želi da pošalje je poruka pomirenja. Želeo bih još da dodam, da srpski narod bez obzira na to što je ocrnjen kao narod bez duše, jeste narod koji je plemenit, human, gostoprimljiv, solidaran, i da ima dušu i srce i da je kao takav veoma često nepravedno kažnjen. Još jedna velika poruka koji "Halijard" želi da prenese je patriotizam.

Kako je istakao, sve što se dešavalo u Sarajevu bila je "tipična politička manipulacija" i " to je krst koji moramo da nosimo".

Kažnjeni smo

Ipak, čini se da je prema mnogima filmu "Heroji Halijarda" naneta još jedna nepravda, jer nije izabran kao srspki kandidat za Oskara.

Promo/Contrast studios
 

- Ja sam svojim kolegama poželeo sve najbolje, ali da li je vama logično da komisija Filmskog centra Srbije "Halijardu" ne dodeli nijedan glas? Komisija nije bila zadužena da odabere najbolji film, već da sprovede odluku države Srbije koji filmovi ne treba da prođu, a "Halijard" je bio jedan od njih - kaže Bajić, zaključujući da su zapravo kažnjeni za skandal na Sarajevo film festivalu jer je "neko u državi Srbiji procenio da ako bi poslali ovakav film u Ameriku, to bio prst u oko muslimanskoj džamahiriji".

Bonus video:

  

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike