„Idi i gledaj“! Počinje 52. FEST: Predstavljen kompletan program (FOTO)

23.02.2024

11:25

0

Skoro 50 ostvarenja biće prikazano samo na ovom festivalu

„Idi i gledaj“! Počinje 52. FEST: Predstavljen kompletan program (FOTO)
Copyright Promo/FEST

Ovogodišnji FEST će otvoriti kratkometražni igrani film "Još jedan dan" prema scenariju i u režiji glumca Radivoja Raše Bukvića i dugometražni američki film “Bartonova akademija” Aleksandra Pejna, kandidat za Oskara 2024, najavio je umetnički direktor i selektor FEST-a Jugoslav Pantelić.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Festival će 3. marta zatvoriti "Ruski konzul”, poslednji film u kome je igrao jugoslovenski i srpski glumac Žarko Laušević, prema romanu Vuka Draškovića, u režiji Miroslava Lekića.

U takmičarskom programu 17 filmova

FEST se biti svečano otvoren večeras u bivšem Domu sindikata i trajaće 10 dana.

Umetnički direktor festivala se osvrnuo na bogat program od 108 filmova, a za 48 ostvarenja ekskluzivno su otkupljena prava za prikazivanje kao samostalna nabavka, bez učešća domaćih distributera.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Pantelić je naveo da je ovo prilika za distributere da neke od tih naslova otkupe za redovno bioskopsko emitovanje, rečeno je na konferenciji za novinare u Pres centru Mts Dvorane.

U takmičarskom programu 17 filmova se bore za nagradu "Beogradski pobednik" za najbolji film, režiju, scenario, glavnu mušku i žensku ulogu i najbolji debitantski film, naveo je Pantelić.

Težak zadatak pred žirijem

- Žiri će imati zaista veoma težak, a istovremeno i lep zadatak. Istina jeste u očima posmatrača, i smatram da je ocenjivanje filmova subjektivna stvar. Volim kada se nekada poklope ukusi žirija i publike - dodao je on.

Program "FEST Fokus" je posvećen filmovima sa aktuelnim temama nasilja koje je usmereno ka deci i mladima.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Pantelić je naglasio da je slogan 52. FEST-a "Idi i gledaj" referenca na istoimeni sovjetski igrani film u režiji Elema Klimova, koji je premijerno prikazan 1985. godine, ali je slogan i dvosmislen.

"Idi i gledaj"

Prema njegovim rečima, "Idi i gledaj" označava život, zbilju, sve što je danas nametnuto, sve ono na planeti danas, a opet se vezuje i za navedeni film i strahotu koju doživljava jedan dečak u vihoru Drugog svetskog rata.

Pantelić je istakao da ne mogu biti imuni na sva dešavanja oko nas, ratove i krize koje su aktuelne u svetu, te je slogan "Idi i gledaj" sasvim prikladan i na neki način omaž tom filmu.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Član Odbora FEST-a Miloš Đukelić je ocenio da je ove godine festival dobio najbolji program u poslednjih nekoliko godina i da će on realizovati "FEST Pro", industrijski program kao susret filmskih stvaralaca iz zemlje, regiona, inostranstva, gde će analizirati kuda ide danas kultura, društvo, kinematografija.

Premijere domaćih filmova

U okviru 52. FEST-a, beogradskoj publici predstaviće se domaći reditelji mlađe generacije čija će nova ostvarenja premijerno biti prikazana na festivalu, od toga su tri filma u takmičarskom programu: “Radnička klasa ide u pakao” Mladena Đorđevića (24. 02.), “Jorgovani” Siniše Cvetića (27. 02.) i “Za danas toliko” Marka Đorđevića (01. 03.).

Promo/Košutnjak Film
 

Premijere će imati i domaći filmovi - "Videoteka" Luke Bursaća, "Los Alamos" Dejana Vlaisavljevića Nikta, kao i hrvatsko-srpska koprodukcija "Samo kad se smijem" Elme Tataragić, u kojoj igraju Tihana Lazović i Jasna Đuričić.

Najbolji svetski filmovi

Film Sofije Kopole, “Prisila”, o nevidljivoj strani američkog mita i Elvisovom i Prisilinom odnosu i turbulentnom braku, osvojio je Pehar “Volpi” u Veneciji za najbolju glumicu (Kejli Spejni), a biće u selekciji FEST Masters. Francuski film “Anatomija pada” Žistin Trije, u programu Gala Plus, nominovan je za Oskara za najbolju žensku ulogu, najbolji film, režiju, originalni scenario, montažu.

Profimedia
 

Za ovaj film Trije je već osvojila Zlatni globus za najbolji strani film i scenario u tandemu sa Arturom Hararijem. “Anatomija pada” ponela je i kansku “Zlatnu palmu”, Evropsku filmsku nagradu za najbolji evropski film, režiju, glumicu (Sandra Hiler), scenario i montažu.

Filmovi koji su nominovani za Oskara

Ostvarenje Džona Glejzera “Zona interesa” iz programa Gala Plus ima pet nominacija za Oskara: za najbolji film, najbolji međunarodni film, režiju, adaptirani scenario i zvuk.

Film je već nagrađen u Kanu Gran prijem, nagradom FIPRESCI kritike i Evropskom filmskom nagradom za najbolji zvuk. Umetnik Hajao Mijazaki na FEST-u se predstavlja animiranim filmom “Dečak i čaplja”, nominovan za Oskara za najbolji animirani film.

Profimedia
 

Ovo ostvarenje osvojilo je BAFTA nagradu i Zlatni Globus za najbolji animirani film, kao i nagradu Critics Choice Award 2024. Italijansko-belgijsku koprodukciju “Ja kapetan” reditelja Matea Garonea, publika će gledati u selekciji FEST Masters. Film je osvojio na festivalu u Veneciji nagradu za najbolju režiju, a Sejdou Sar za najboljeg mladog glumca, i još nagradu publike za najbolji evropski film u San Sebastijanu, dve EFA nagrade (najbolji evropski film, režija).

Beogradski pobednik za Želimira Žilnika i Asgara Farhadija

Počasnu nagradu Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljena našem teditelju Želimiru Žilniku, kao i iranskom režiseru i scenaristi Asgaru Farhadiju.

Žilnik će nagradu primiti večeras u Mts Dvorani na zvaničnom otvaranju, dok će Farhadi dobiti "Beogradskog pobednika" 29. februara.

Želimir Žilnik Tanjug/Strahinja Aćimović
 

U čast Žilnika, biće prikazan njegov čuveni film "Marble Ass", 24. februara, u 21 čas, u programu "FEST Klasik" u Jugoslovenskoj kinoteci, a u okviru istog programa publika će 1. marta (18:30h) gledati nagrađivano ostvarenje Farhadija "Sve o Eli".

Program u sedam dvorana

Producentkinja festivala Vanja Vuksanović je predstavila raspored programa i naglasila da će se filmovi prikazivati u sedam dvorana i osam bioskopskih sala: Mts Dvorana (Sale 1 i 6), Dom omladine Beograda, Dvorana kulturnog centra Beograda, Jugoslovenska kinoteka (sala "Makavejev"), Cineplex Ušće i Cineplex Galerija Belgrade.

Tanjug/Sava Radovanović
 

On je najavila da će tokom tri dana, od 1. do 3. marta dodatni program FEST-a biti upriličen i u Sava centru, u jednoj renoviranoj sali, ali ne velikoj, da ne bude zabune.

Pantelić i Vuksanović su na ovaj način najavili povratak FEST-a u Sava centar, kada bude kompletno završena rekonstrukcija. Upravo u Sava centru FEST je tokom svoje istorije najviše bio prisutan, a Pantelić je kratko rekao: "Vidimo se tamo dogodine".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike