Danica Maksimović u filmu o smrti, bolu i jednom leptiru: "Prolećna pesma" premijerno na malim ekranima (FOTO/VIDEO)

21.02.2024

14:35

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovo ostvarenje je do sada imalo veoma uspešan festivalski život i nagrađeno je brojnim priznanjima

Danica Maksimović u filmu o smrti, bolu i jednom leptiru: "Prolećna pesma" premijerno na malim ekranima (FOTO/VIDEO)
Copyright Promo/Produkcija Nacija

Nagrađivani film iz 2022. godine „Prolećna pesma“, rediteljke Natalije Avramović, imaće svoju TV premijeru u subotu, 24. februara, na Javnom servisu, odmah nakon premijere domaćeg filma „Heroji radničke klase“ (23.55h).

Promo/Produkcija Nacija
 

Očeva smrt, bol i katarza

Petra je mlada rediteljka, samohrana majka, koja nakon razvoda pokušava da dovede svoj život u red. Renovira stan i priprema dokumentarni film o Desanki Maksimović. Očeva smrt u njoj pokreće procese, kojih u početku nije svesna. Prijatelji je pozivaju na proslavu petnaestogodišnjice mature u rodni grad, a najbolja prijateljica se udaje na Adi Bojani.

Zbližava se sa Vukom, koji u njoj budi romantična osećanja. Na proputovanju, sa starim društvom, Petra doživljava emotivno uzbuđenje, dolazeći u dodir sa sopstvenom "otuđenošću“, što je još više vezuje za Vuka. Nakon lude svadbe na moru, dok naga leži na pesku, Petra doživljava neku vrstu katarze, i oslobađa svoju bol dok leptir koji je prati ceo film, odleće od nje. Oslobođena griže savesti, konačno je spremna da raširi krila.

Promo/Produkcija Nacija
 

"Prolećna pesma" je do sada imala veoma uspešan festivalski život, koji uključuje i sledeće nagrade: Nagrada za najbolju žensku ulogu Mihaeli Stamenković – Festival del Cinema d’IDEA, Rim, Italija, 2021; Treća nagrada za scenario, Specijalna nagrada žirija novinara i filmskih kritičara, Festival Filmskog Scenarija, Vrnjačka banja, Srbija, 2021; Nagrada "Mira Stupica" za najbolju žensku ulogu Mihaeli Stamenković, Filmski Festival u Sopotu – SOFEST, Sopot, Srbija, 2021; Specijalna nagrada, SeeOnline Film Festival, Cinesquare, Skoplje, Makedonija, 2021.

Promo/Produkcija Nacija
 

Uloge tumače Mihaela Stamenković, Ivan Đorđević Džudi, Milan Kolak, Svetozar Cvetković, Danica Maksimović, Radovan Vujović i mnogi drugi.

Scenario potpisuju Natalija Avramović i Ljubinka Stojanović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike