Šta je Desanka Maksimović godinama skrivala u starom drvenom sanduku: Tajna je otkrivena (FOTO)

13.09.2023

10:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Sačuvan je i posle više selidbi, a poslednjih decenija nalazio se u jednoj vikendici u Brankovini, gde je čuvena pesnikinja često boravila

Šta je Desanka Maksimović godinama skrivala u starom drvenom sanduku: Tajna je otkrivena (FOTO)
Copyright Printscreen/Youtube/ Mira Adanja-Polak - zvaničan kanal

Povodom 30 godina od smrti pesnikinje Desanke Maksimović, u muzeju ''21. oktobar'' u Kragujevcu otvorena je izložba ''Bajka o pesmi'' autora Marka Terzića, kustosa kragujevačkog muzeja.

Postavka, koja je nastala u čast pesme ''Krvava bajka'', prikazuje jedinstvene eksponate, skoro nepoznate javnosti. Prema rečima autora, za muzej ''21. oktobar'' nema važnijeg umetničkog dela, koje je nastalo u kontekstu zločina koji su nacisti počinili nad nedužnim civilima 1941. godine u Kragujevcu i okolini, od „Krvave bajke“ Desanke Maksimović. Izložbom „Bajka o pesmi“ Terzić i muzej nastoje da se dostojno oduže ovom posebnom umetničkom delu i njegovom uticaju na javno percipiranje zločina.

Tanjug/Nebojša Raus
 

"Krvava bajka" je oružje protiv bilo kog rata

- Želja mi je bila da ljudi pogledaju izložbu i da se podsete šta za nas znači "Krvava bajka". Mi dobro znamo koliko je ona značajna za Spomen park i za to koliko je uticala na percepciju javnosti o zločinu u Kragujevcu. Želimo da ova pesma bude izvođena, da se o njoj i danas čuje, da se uči u školi i da bude prisutna što više, jer su umetnici poput Desanke Maksimović i te kako značajni upravo zbog svojih dela. Želimo da sve te simbole jednog vremena sačuvamo od zaborava. Ja zaista verujem da je "Krvava bajka" jedna vrsta oružja u borbi protiv bilo kog rata i nacističkih ideologija. Za mene je bio izazov da o jednoj pesmi napravim izložbu, ali mislim da sam uspeo u tome da na taj način ispričam priču o ovom velikom delu - rekao je autor.

Tanjug/Nebojša Raus
 

Terzić je dodao da mu je u priređivanju izložbe pomogao sestrić Desanke Maksimović, Branislav Milakara, kao i Narodni muzej u Valjevu i Zadužbina Desanke Maksimović iz Beograda, koji su ustupili njene lične stvari i predmete, kako bi izložba bila upotpunjena. Napravljena je tako da se sa svih strana priđe pesmi „Krvava bajka“ koja je prevođena na mnoge svetske jezike i da se razume sama umetnica koja je bila u mogućnosti da iznedri ovakvo uticajno delo. Branislav Milakara, sestrić i naslednik čuvene pesnikinje, ovom prilikom muzeju u Kragujevcu je poklonio drveni sanduk u kome je Desanka od Nemaca krila originalan rukopis svoje čuvene pesme i u kome je kasnije on godinama čuvan.

Tanjug/Nebojša Raus
 

Priča o drvenom sanduku

- Ne postoji bolje mesto od muzeja "21. oktobar", gde bi ovaj artefakt trebalo da bude. U njemu je ona čuvala rukopis svoje pesme za vreme rata, plašeći se da ga ne otkrije Gestapo. Taj drveni sanduk je sačuvan i posle više selidbi, a poslednjih decenija nalazio se u jednoj vikendici u Brankovini, gde je ona često boravila. Kada me je kontaktirao Marko, autor ove izložbe, da mu za izložbu pozajmim sanduk, ja sam tog trenutka shvatio da on pripada upravo muzeju i da ovde treba i da ostane, a sa njim i njen originalni rukopis pesme "Krvava bajka". Mnogo mi je drago da sam to mogao da poklonim muzeju u Kragujevcu - rekao je Mlakara.

Tanjug/Nebojša Raus
 

On je ispričao prisutnim đacima kragujevačkih osnovnih škola da je ono što ga je uvek fasciniralo kod Desanke rodoljublje i njena patnja za srpski rod.

- Želeo bih da istaknem nešto što je manje poznato javnosti, a to je njen karakter i njen prkos koji je stalno bio prisutan i pored sve njene blagosti. Bila je često pod pritiscima raznih struktura, ali ona je uvek bila stamena i prkosna.

Čuvanje od zaborava

Na otvaranju izložbe, direktorka spomen muzeja ''21. oktobar'' Marijana Stanković rekla je da je dužnost ove ustanove da se i na ovaj način posveti Desanki Maksimović, koja je ovim umetničkim delom sve zadužila.

Tanjug/Nebojša Raus
 

- Hiljade i hiljade umetnika je darivalo svoju umetnost i dela u znak sećanja na žrtve kragujevačke tragedije. Svi oni su na svoj način doprineli da se sećamo žrtava ovog zločina, a Desanka Maksimović je sa ovom pesmom svakako na čelu kolone svih tih umetnika. Zato joj se i na ovaj način odužujemo jer ova izložba je posvećena pesmi, a ujedno i samoj autorki, kako bismo je sačuvali od zaborava. Drago mi je da su na otvaranju izložbe prisutni i učenici naših škola jer je ova izložba posvećena i njima, i želeli smo da je prikažemo baš u septembru, s obzirom na to da je pesma i deo obrazovnog programa, a na ovoj izložbi mogu da saznaju nešto više o samoj pesmi, kao i da vide predmete koji do sada nikada nisu bili izloženi u našem muzeju. 

Izložba će biti otvorena narednih mesec dana.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike