Jezik kojim bi se ponosili današnji jutjuberi i influenseri, samo kad bi ga znali: Dragani Mladenović uručena nagrada "Dušan Radović" (FOTO)

09.02.2024

09:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Njen stih je "jednostavan, često minimalistički, a uvek zabavan", navodi se, između ostalog, u saopštenju žirija

Jezik kojim bi se ponosili današnji jutjuberi i influenseri, samo kad bi ga znali: Dragani Mladenović uručena nagrada "Dušan Radović" (FOTO)
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Nagrada za književnost za decu i mlade "Dušan Radović" za 2023. godinu uručena je juče Dragani Mladenović za zbirku pesama "Kad stvari poljude", na svečanosti u Biblioteci grada Beograda.

Tanjug/Rade Prelić
 

Njegovi putokazi

Predsednik žirija Miloš Radović je nagradu uručio autorki koja je istakla da je "velika čast dobiti nagradu koja nosi ime našeg najznačajnijeg pesnika za decu" i dodala da je bio toliko inovativan i duhovit da se cela ovdašnja dečja književnost može podeliti na onu pre i posle Radovića.

- Nama koji pišemo za decu ostali su njegovi putokazi, ali i lestvica podignuta veoma visoko. Uspeo je da napravi način da komunicira sa decom, roditeljima i književnom javnošču. To je neverovatno težak zadatak - istakla je Mladenović.

Tanjug/Rade Prelić
 

Duhovita i lucidna pesnikinja

Žiri u kome su bili Radović, Zorica Hadžić i Zorana Opačić jednoglasno je doneo odluku da nagrada pripadne knjizi "Kad stvari poljude", u izdanju Kreativnog centra, sa ilustracijama Nevene Silaški. U odluci žirija, koju je pročitao Radović, ističe se da je Mladenović "duhovita i lucidna pesnikinja", čiji je stih "jednostavan, često minimalistički, a uvek zabavan".

Promo/Laguna
 

"Poente su u neočekivanim obrtima, krajevi pesama ne mogu se naslutiti iz početaka. To je moderan jezik kakvim bi se ponosili današnji jutjuberi i influenseri, samo kada bi ga znali", ocenio je žiri. Radović je dodao da je na odluku žirija uticala i činjenica da je Mladenović na konkursu imala još jednu vrednu, lepu i pametnu knjigu "Tri, četiri, sad! Hajde da se poeziramo".

Promo/Laguna
 

Na konkursu 43 knjige

Nagradu "Dušan Radović" za književnost za decu i mlade u okviru svih žanrova ustanovili su 2021. godine Grad Beograd i BGB, a sastoji se od skulpture vajara Zorana Кuzmanovića, diplome i novčanog iznosa od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Na konkurs su bile prijavljene 43 knjige, a u uži izbor su ušle "Blago nama sa životinjama" Branka Stevanovića, "Gospojica Mica" Zorice Kuburović, "Vukova azbuka" Miroslav Maksimović i "Daske" Uroša Dimitrijevića.

Tanjug/Rade Prelić
 

Prošle godine nagradu "Dušan Radović" dobila je Ana Petrović za knjigu "Stripoterapija", u izdanju Kreativnog centra. Mladenović je diplomirala i magistrirala na Filološkom fakultetu u Beogradu, radi u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, a objavila je nekoliko zbirki poezije kao što su "Tvornica", "Omot spisa" i "Rodbina".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike