24sedam na proslavi 100. rođendana Duška Radovića: Mrgud koji je voleo ljude i život (FOTO/VIDEO)

30.11.2022

09:01

0

Izmamiti osmeh od velikog pisca bilo je najteže

24sedam na proslavi 100. rođendana Duška Radovića: Mrgud koji je voleo ljude i život (FOTO/VIDEO)
Matija Bećković - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Svako ima svoje sećanje na Duška Radovića. Neko je počinjao dan sa njegovim glasom i emisijom „Beograde, dobro jutro“, neko je za rođendan dobio prvi poklon a da nije igračka, već knjiga „Poštovana deco“, a neko zna sve njegove citate koji se na društevnim mrežama stalno „vrte ukrug“.

I svako od njih bi mogao da vam kaže ko je stvarno bio Duško Radović, jer on je zapravo za ovih sto godina bio svačiji i ničiji.

Proslava rođendana kroz anegdote

Proslava njegovog 100. rođendana, 29. novembra, u Malom pozorištu Duško Radović, bila je jedinstvena prilika da se istovremeno obeleži ovaj jubilej, predstavi njegova monografija koja se brižljivo pripremala dve godine i da oni koji su ga najbolje poznavali i družili se sa njim kroz anegdote ponovo ožive uspomene na velikog Duška Radovića.

Književnik Matija Bećković, koji je bio njegov najbolji prijatelj, Olja Bećković, koju je Duško čak „zaprosio“ kao trogodišnju devojčicu, Miloš Radović, sin Duška Radovića, Boris Miljković, gimnazijski drug Duškovog sina, vodili su publiku kroz emotivno i lepo veče u čuvenom pozorištu.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Sve to pratili su zvuci pesme „Milo moje“ koju je napisao veliki Duško, a sinoć uživo izvela Bisera Veletanlić uz klavirsku pratnju Vasila Hadžimanova kao i hor Dečjeg kulturnog centra, koji je takođe otpevao jednu Duškovu pesmu.

Zanimljivo je da je 90 odsto materijala u monografiji koju je priredila profesorka Filozofskog fakulteta, Zorica Hadžić u saradnji sa sinom Duška Radovića, do sada široj javnosti potpuno nepoznato. U njoj se nalaze neobjavljeni tekstovi, lična prepiska, crteži, razglednice.

Mrgudni Radović

- Mrgudni Radović osmehnuo se iz ove knjige i verujem da bi se obradovao da je imao priliku da je vidi. Osmehnuti Radovića bio je izazovan zadatak i ja sam siguran da smo svi zajedno u tome uspeli - rekao je Miloš Radović, zahvalivši se svima koji su učestvovali u nastajanju ove knjige.

Zorica Hadžić, autorka monografije, rekla je da je sve počelo kada je došla u posed pisama koje je veliki pesnik pisao svom sinu Milošu u vojsci, kojeg je samo na sebi svojstven način nazivao “mercedesom” i “štednom knjižicom”.

Ona je navela da monografija otkriva Duška Radovića kao sina, brata i oca, ali i onog ljutog Duška koji reaguje na neistine. Pa se tako u monografiji mogu naći i otvorena pisma i polemike koje je vodio sa nekim poznatim piscima.

Prema njenim rečima, monografija je onakva “kakvu bi verovatno Duško poželeo”. Ima 508 strana i može da se čita sa svakog mesta koje čitalac poželi.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Vršnjaci i blizanci

Juče je bio 100. rođendan Duška Radovića, a Matija Bećković je bio njegov najbolji drug koji je rođen istog dana.

- Mi smo slavili taj rođendan zajedno, tako da smo bili neka vrsta vršnjaka i blizanaca. Četrdeset godina ja taj rođendan slavim sam, a i on je sa mnom, jer za tih četrdeset godina on nijednog dana nije bio mrtav, niti je umrlo nijedno njegovo slovo. Ono je sada življe nego što je bilo - rekao je Bećković.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Mi sada slavimo samo prvu njegovu stogodišnjicu, a tih stogodišnjica će biti još - zaključio je Matija.

“Beograde, dobro jutro”, požar koji se nikad nije ugasio

Kada mu je Duško Radović rekao da će raditi emisiju “Beograde, dobro jutro”, Bećković je smatrao da su to budalaštine.

- I danas mislim isto. Kada mi je rekao da će on u 7 ujutru, na radiju Studio B, koji je imao domet do prvog potoka, mislio sam da ne postoji niko ko će da ustaje u sedam sati da bi slušao dve, tri rečenice koje je on na jedvite jade izmozgao tog jutra. Nastao je požar i taj požar se nije ugasio do današnjeg dana - rekao je Bećković.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Boris Miljković, gimnazijski drug Duškovog sina, koji se zajedno sa Slavimirom Stojanovićem Futrom pobrinuo za izgled ove knjige, rekao je da je autorka monografije o Dušku Radoviću omogućila “slobodan pad sa ivice kosmosa na zemlju”.

Zanimljivi mrštavac

- I tek kad sam ceo tekst pročitao shvatio sam da je pred nama “najteža” knjiga Duška Radovića. Iz ove knjige možete videti nekoliko likova koji čine Duška. Jednog brižnog oca, muža...

On je bio jedan zanimljivi mrštavac. Mislim da bi mu se ova knjiga dopala. Rad na monografiji je bio naš napor da se Dušku bar malo dopadnemo, a to je bilo jako, jako teško jer od njega je najteže bilo izmamiti neki osmeh i klimoglav - zaključio je Miljković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike