Miloš Radović za 24sedam otkriva nepoznate detalje o svom ocu: Ko je najviše zasmejavao Duška Radovića

02.12.2022

11:15

0

Čini se da su njega svi poznavali, dok je sa druge strane veliki pisac dozvoljavao da svi misle kako ga dobro poznaju

Miloš Radović za 24sedam otkriva nepoznate detalje o svom ocu: Ko je najviše zasmejavao Duška Radovića
Miloš Radović - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Duško Radović, veliki pisac, pesnik, novinar, aforističar i TV urednik, za sve ove godine uspeo je da bude i ostane i "svačiji i ničiji".

29. novembra, u Malom pozorištu Duško Radović, uz emotivna sećanja i anegdote njegovih najbližih i onih koji su drugovali sa njim obeležen je njegov 100. rođendan.

Pre svega njegovog prijatelja književnika Matije Bećkovića, novinarke koja je radila sa njim na tadašnjem Studiju B, Brane Milunov, njegovog sina Miloša...

Ovom prilikom predstavljena je i obimna monografija o ovom velikom piscu koji je obeležio mnoga detinjstva i sazrevanje mnogih generacija.

Ko je mogao da nasmeje velikog Duška Radovića

A u knjizi - kroz pisma njegovom sinu, do sada neobjavljene fotografije, polemike sa drugim piscima - neki drugi Duško, onaj koji je pred očima javnosti često ostajao (ne)otkriven.

- Mrgudni Radović osmehnuo se iz ove knjige i verujem da bi se obradovao da je imao priliku da je vidi. Osmehnuti Radovića bio je izazovan zadatak i ja sam siguran da smo svi zajedno u tome uspeli - rekao je Miloš Radović, sin velikog Duška, na proslavi jubileja, zahvalivši se svima koji su učestvovali u nastajanju ove dragocene knjige.

Duško Radović bio je mrgud koji je voleo ljude i život. Čovek koji je svima uspevao da izmami osmeh na lice, ali isto tako taj isti osmeh njemu je najteže bilo izmamiti.

A šta je ono što je stvarno moglo da nasmeje i usreći našeg velikog pesnika?

- To je pre svega bio Matija Bećković. Pamtim Matijine dolaske kod nas, kad krenu njih dvojica u taj jedan specifičan i inteligentan humor, to se onda pretvori u jedan zaista poseban doživljaj. Društvo se okupljalo samo da bi se njih dvojica susretali u toj svojoj velikoj duhovitosti. Od mladih dana, kada je Matija imao 26, 27 godina, to je bilo nešto što ga je najviše zasmejavalo - ispričao je Miloš Radović za 24sedam.

24sedam/Katarina Mihajlović
Miloš Radović
 

Svačiji i ničiji

Čini se da su Duška Radovića svi poznavali, dok je sa druge strane veliki pisac dozvoljavao da svi misle da ga dobro poznaju. Bio je svačiji i ničiji.

- To i jedan od razloga zašto smo napravili ovu knjigu o njemu. Da ga prvi put prikažemo privatno, neku njegovu intimnu stranu. Ima puno stvari o Dušku koje se ne znaju i u ovoj monografiji i stari i novi čitaoci će prvi put videti kakav je on stvarno bio - kaže Radović.

24sedam/Katarina Mihajlović
Miloš Radović

Ko je stvarno bio Duško Radović?

A kakav je Duško Radović stvarno bio?

- On je pre svega bio jedna kompleksna ličnost, jedno je bila njegova spoljašnost, a jedno unutrašnjost, veoma skrivena. U knjizi se tačno može videti taj veliki raspon emocija, od ogromne strogosti i radikalnih stavova prema raznim pojavama u društvu, do jedne izuzetne nežnosti koju je imao prema nama, i prema meni - ističe Miloš.

Kako objašnjava sin velikog pisca, obično ovakav tip ličnosti sebe stavi u "neki ram i izgradi bunker ispred sebe" kako bi sačuvao svoje nežno unutrašnje biće, a ova knjiga i monograija povodom stogodišnjice od njegovog rođenja, nam omogućava da malo "odškrinemo ovaj bunker".

Da li je nekad Miloš Radović idealizovao svog oca

 - Mi smo u ovoj knjizi iskazali ljubav prema njemu, nismo ga idealizovali, i prikazali smo ga kakav je on zaista bio - ističe Radović.

 A da li je nekad Miloš idealizovao svog oca kako to najčešće sinovi rade?

- Možda kasnije, kad sam bio zreo čovek, tad mi je najviše nedostajao - priznaje Miloš Radović, kome je prva asocijacija na svog oca, kao i svima koji ga vole - duhovitost.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike