Potresna životna priča Kristofera Riva: "Morao sam da slomim vrat da bih naučio neke stvari" (FOTO/VIDEO)

27.01.2024

17:30

0

Marlon Brando ga je razočarao, a sa Robinom Vilijamsom je bio prijatelj

Potresna životna priča Kristofera Riva: "Morao sam da slomim vrat da bih naučio neke stvari" (FOTO/VIDEO)
Supermen u jednoj od svojih brojnih akcija - Copyright Profimedia

Voleli smo ga zbog Supermena, a poslednje godine njegovog života su bile potresne. Marlon Brando ga je razočarao a Robin Vilijams mu je bio najbolji prijatelj.

Dokumentarni film “Super/Man: The Christopher Reeve Story”, o glumcu zbog kojeg smo zavoleli ovog superheroja premijerno je prikazan na Sandensu.

Premijera ovog filma propraćena je uz suze i ovacije, prenosi Gardijan.

Profimedia
 

Film prati karijeru i aktivizam glumca Kristofera Riva pre i posle nesreće 1995. godine zbog koje je ostao paralizovan.

Intimna kolekcija kućnih video-snimaka

Film prati priču od Rivove najranije karijere do momenta kada je ostao nepokretan.

Ostvarenje, koji su režirali Ian Bonot i Piter Etegu, donosi pred publiku intimnu kolekciju kućnih video snimaka i novih intervjua sa njegovo troje dece i glumcima koji su ga poznavali.

Riv, koji je umro 2004. u 52. godini, pripoveda u filmu kao narator, zahvaljujući audio knjigama svojih memoara koje je snimio.

Profimedia
 

Početkom sedamdesetih Riv je bio okrenut pozorištu, gde se osećao kao kod kuće jer mu je detinjstvo obeležio razvod roditelja kada mu je bilo samo tri godine. Njegov kolega Džef Denijels seća se da je sa njim radio na sceni u predstavi u kojoj je glumio i Vilijam Hart kad je raspisana audicija za "Supermena".

- On ga je upozorio da ne ide, rekao mu je: „Prodaćeš se“ - prisetio se Denijels.

Profimedia
 

Kristofer Riv je tada imao 24 godine, bio je mršavi klinac čija je kosa bila nalakirana sprejom za cipele. Njegova deca se sećaju urbanog mita u porodici da je njegov otac otvorio šampanjac jer je mislio da mu je sin izabran da glumi u drami „Čovek i nadčovek” Džordža Bernarda Šoa.

Kada je shvatio da je pogrešio, nije odobravao što će igrati u „Supermenu“.

Nisam heroj, nikada nisam bio, niti ću ikada biti

- Bilo mi je teško da dišem kada je on bio u blizini - rekao je o svom ocu Riv.

On se prisetio koliko se radovao da glumi pored Džina Hekmana i Marlona Branda ali se razočarao kada je video da je Brando bio nezainteresovan za ulogu.

Profimedia
 

- Uzeo je dva miliona dolara i pobegao, a za mog oca je sve bilo drugačije, Supermen je morao da bude umetnost - otkrila je njegova ćerka.

Film je bio veliki hit, ali Riv se nije radovao nastavcima, čak je četvrti deo nazvao „katastrofom od početka do kraja“. Počeo je da se povlači u odaje pozorišta i da snima manje komercijalne filmove.

- Nisam heroj, nikada nisam bio, niti ću ikada biti - rekao je tada.

Nakon nesreće jako težak život

Film se posebno dotiče toga koliko je njegov život bio težak nakon nesreće, što je uticalo na celokupno zdravlje – od creva, bešike, kože do govora.

- Bio je toliko prestravljen da je svakog trenutka mogao da umre - prisetila se njegova prijateljica Glen Klouz.

Profimedia
 

Iz izolacije ga je pokrenula podrška poznatih ličnosti – Roberta de Nira, Ketrin Hepbern, Pola Makartnija… Smisao života pronašao je u aktivizmu, u misiji da javno govori koliko je u Americi težak život za ljude sa invaliditetom i o toj temi je držao simpozijume.

Film detaljno opisuje tenzije koje su nastale jer, iako je postao najpoznatije lice ovog pokreta, njegova želja da pomogne daljem istraživanju leka, sa kontroverznom reklamom koja je koristila vizuelne efekte da bi ga prikazala kako hoda, dovela do negativne reakcije.

Ključna uloga dece u dokumentarcu

Njegovo troje dece igraju ključnu ulogu u dokumentarcu i opisuju kako se očev pristup roditeljstvu promenio nakon nesreće.

- Morao sam da slomim vrat da bih naučio neke od ovih stvari - kaže Riv u dokumentarcu.

Profimedia
 

Godine 2004. dobio je infekciju koja se proširila i ubrzo je preminuo. Naredne godine od raka pluća je umrla njegova supruga.

Film se dotiče i prijateljstva sa Robinom Vilijamsom. Bili su cimeri, zajedno su diplomirali, i krenuli ruku pod ruku u svet filmske iindustrije sa željom da dođu do A liste u Holivudu. Vilijams je bio jedan od Rivovih najbližih i najlojalnijih prijatelja i nakon nesreće.

- Uvek sam mislila da ako bi Kris bio tu, onda bi i Robin bio živ - rekla je Klouz.

Profimedia
 

Na kraju filma se čuje o čemu je razmišljao kada bi ga neko pitao šta je heroj, a njegov odgovor se menjao u odnosu na period pre i posle nesreće:

- Heroj je ona osoba koja pronalazi snagu da istraje i izdrži uprkos ogromnim preprekama - smatrao je on.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Guardian

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike