Kristofer Riv: Hrabra životna borba Supermena okončana tragedijom

10.10.2021

16:30

0

Nakon što je ostao paralizovan, nije se predavao i u takvom stanju je glumio u više filmova, uključujući rimejk legendarnog Hičkokovog ostvarenja "Prozor u dvorište"

Kristofer Riv: Hrabra životna borba Supermena okončana tragedijom
profimedia-0164593059 - Copyright Profimedia

Američki glumac Kristofer Riv, najpoznatiji po ulozi "Supermena" iz 1978. preminuo je na današnji dan 2004. godine. 

Rivov život nažalost obeležila je velika nesreća, ali se on uvek trudio da istraje u snazi i hrabroj borbi.

Profimedia
Kristofer Riv

Rođen je 25. septembra 1952. u Njujorku, studirao je na Kornel univerzitetu dok se u isto vreme profesionalno bavio glumom. U poslednjoj godini bio je jedan od dva izabrana studenta uz Robina Vilijamsa za studije na poznatom Džulijardu.

Riv je već bio slavan kada je u jednom kabareu upoznao Dejnu Lej u koju se zaljubio na prvi pogled. Par se venčao 1992. godine, ali tragedija je ubrzo pokucala na njihova vrata, piše Kurirstil.

Profimedia
Kristofer Riv sa suprugom

Poznati glumac je 1995. godine doživeo strašnu nesreću. Bio je veliki ljubitelj konja još od 80-ih kada je za potrebe filma o Ani Karenjini morao da savlada jahanje. Učestvovao je i u brojnim takmičenjima.

Takmičenje u Virdžiniji 27. maja 1995. bilo je kobno za glumca. Njegov konj Buk naglo je stao pred jednom od prepreka i zbacio ga sa sedla, a on je udario glavom o tlo. Kaciga je sprečila povredu mozga, ali je pukla kičmena moždina. Lekari su sa metalnom šipkom od titana povezali glumčevu lobanju sa ostatkom tela i glumac je ostao paralizovan od vrata naniže, a bez aparata nije mogao da diše. Ostao je u invalidskim kolicima. Kada se probudio iz nesvesti nakon stravične nesreće, nije želeo da nastavi dalje sa životom.

- Pomislio sam da možda moj život nije vredan tuđe muke. Možda bi trebalo da napustim ovaj svet. Ali onda mi je Dejna rekla "Ti si još uvek ti i ja te volim". Jedva sam joj rekao: "Možda da me pustite da umrem?" Ona mi je rekla da će me podržati šta god da odlučim. I tu me je malo prevarila, rekla mi je da će biti sa mnom zauvek, a ako za dve godine i dalje budem želeo da se ubijem, da će mi pomoći - ispričao je glumac 1995. godine.

Profimedia
Kristofer Riv sa suprugom

Njegova supruga sve svoje vreme provodila je pored povređenog muža, pomažući mu u oporavku koji je bio mukotrpan i neizvesan.

Pored činjenice da je završio u invalidski kolicima i sa brojnim propratnim zdravstvenim komplikacijama, slavni glumac nije odustajao od života. Naprotiv, ostvario je neverovatan zdravstveni napredak, kakav doktori nisu mogli da predvide ni u najluđem scenariju, aktivno se bavio govorništvom i savetovanjem, a njegovi motivacioni govori postali su poznati širom planete. 

- Ko zna zašto se nesreće dešavaju? Svakome može da se desi ono što se dogodilo meni. Posle povrede, dolazi šok, pa tuga, zbunjenost, gubitak... Posle toga, imaš dva izbora. Da gledaš kroz prozor i polako se dezintegrišeš. Ili da daš sve od sebe da uradiš nešto pozitivno. To je put koji sam ja odabrao. Neće me pobediti ni osteoporoza, ni atrofija, ni depresija - rekao je on jednom prilikom, piše "Mondo".

Profimedia
Kristofer Riv

Riv se nije predavao bolesti i u takvom stanju je glumio u više filmova, uključujući rimejk legendarnog Hičkokovog ostvarenja "Prozor u dvorište".  Napisao je i dve autobiografije, "I dalje sam to ja" i "Ništa nije nemoguće". Bio je dobitnik nagrada SAG, BAFTA, Emi i Gremi.

Pred članovima Američke akademije za film, na dodeli Oskara, Kristofer je izašao u invalidskim kolicima i skrenuo pažnju na to da bi filmski radnici trebalo da posvete više filmova socijalnim temama.

Međutim, njegovo kompleksno stanje imalo je pridružene komplikacije, pa je tako nekoliko godina kasnije, zbog infekcije koja mu se razvila, primio antibiotik zbog koga je pao u komu, a nedugo zatim, u martu 2004. preminuo je od zastoja srca. Vest o smrti slavnog glumca i velikog borca potresla je ceo svet, ali tragedija se tu ne završava – njegovoj supruzi Dejni, samo godinu dana po Kristoferovoj smrti dijagnostifikovan je neizlečiv oblik raka pluća i ona je preminula u martu 2006. godine.

Profimedia
Kristofer Riv sa suprugom i sinom

Vilijam, sin pokojnog glumačkog para krenuo je njihovim stopama. Glumio je u nekoliko serija i filmova, ali nije ostvario neku zapaženu ulogu. Radi kao reporter za američku televiziju ABC. Nakon smrti roditelja, Vilijam je nastavio da vodi humanitarnu fondaciju "Kristofer i Dejna Riv" koja je posvećena istraživanju povreda kičme i poboljšanju života pojedinaca i porodice koje se suočavaju s paralizom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike