Filmovi o kojima su svi pričali: Ostvarenja koja su obeležila 2023. godinu (VIDEO)

01.01.2024

14:00

0

Za njima se dizala najveća prašina

Filmovi o kojima su svi pričali: Ostvarenja koja su obeležila 2023. godinu (VIDEO)
Copyright Profiemdia

Prošla godina je definitivno bila dobra za film.

Možda ne za holivudsku mašineriju, koja i dalje ne zna kako spojiti umetnost i biznis, dok su sa druge strane pad interesa za superjunacima, istrošenost nekad uspešnih franšiza i posledice pandemije koje se još uvek osećaju, ostavile producente na mukama.

Međutim, fanovi nisu baš marili za ove muke kinematogarfije.

Foto: Milica Nikolić
 

Deluje da će ova godina biti početak prelaznog perioda koji definitivno nije revolucija, ali miriše na promenu i deluje kao pomak u pravom smeru.

Ovo su filmovi koji su obeležili 2023. i o kojima se najviše pričalo:

Openhajmer

Filmu "Openhajmer" uspelo je da zaradi gotovo milijardu dolara pričom o fizičaru Openhajmeru, ocu atomske bombe. Fizičaru koji je stvorio jedno od najrazornijih oružja i zauvek promenio tok istorije.

Reditelj Kristofer Nolan je uspeo ovim filmom da vrati veru u bisokope u post-superherojskoj eri jer ti filmovi i dalje zarađuju, samo ne dovoljno da opravdaju megalomanske budžete, a ove godine postalo je jasno da publika od blokabastera očekuje malo više a ne samo da bude politički korektan film.

Barbi

Gde je “Openhajmer” tu je i “Barbi”. Iako dva potpuno različita filma, uspeli su da zalude ceo svet. Ne pamti se kada su ovako dva filma uspela bukvalno da slude ceo svet a s obzirom da su im premijere održane istog dana, nastao je sasvim slučajno fenomen “Barbihajmer”.

Film “Barbi” je jedan nežan, pametan, zabavan film o najpopularnijoj lutki na svetu. Holivudske zvezde Margo Robi I Rajan Gosling su se savršeno snašli u ulogama barbike I Kena.

Jadna stvorenja

“Jadna stvorenja” sa Emom Stoun je jedan potpuno čudovišan film. U pitanju je kontroverzna verzija priče o Frankenštajnu. Priča o mladoj ženi koju naučnik oživi nakon samoubistva pa ona takva kreće u avanturu s razvratnim advokatom.

Film je ove godine odneo pobedu u Veneciji. Ema Stoun je u ovom ostvarenju odigrala jednu od najbojih uloga u svojoj dosadašnjoj karijeri, ako ne i najbolju, i mnogi joj s pravom predviđaju Oskara.

Ubistva pod cvetnim mesecom

Martin Skorseze sa 80 godina snimio je jedan od najboljih filmova u karijeri. Oni koji se razumeju u njegov opus svrstavaju ga u njegov redateljskih top pet.

Vrhunska režija, predivna fotografija i odlična glumačka postava predvođena briljantnom Lili Gledston, Leonardom Dikaprijom i Robertom de Nirom, kojima su ovo takođe među boljim ulogama u karijeri. Ovo je jedna istinita i suluda priča o jednoj od sramotnijih epizoda američke istorije.

Pričaj sa mnom

Film “Pričaj sa mnom” australijskih jutjubera Denija i Majkla Filipa, je snimljen za "smešnih" 4.5 miliona dolara a  ostvario je ogroman uspeh sa zaradom od gotovo 100 miliona dolara. Priča prati grupu prijatelja spremnih da se zabave tokom samo naizgled jednostavnog okupljanja.

Reč je o najnovijoj viralnoj ludnici oko koje se mnogi okupljaju. Dok su zaokupljeni novim uzbuđenjima, grupi promiče trenutak kada jedan od njih ode predaleko i oslobodi zastrašujuće natprirodne sile.

Anatomija pada

Sudska drama “Anatomija pada” francuske rediteljke Žistin Trije osvojila je nagradu za najbolji evropski film godine.

Film "Anatomija pada" govori o uspešnoj spisateljici, koju igra Sandra Huler, koja pokušava da dokaže svoju nevinost nakon što je optužena za ubistvo svog muža.

The Holdovers

Tri jahača apokalipse samoće ne moraju da prežive raspust i zimu, moraju da prežive jedni druge, ali i sami sebe, ukratko bi mogao da glasi siže filma "The Holdovers". Reč o jednom čudnovatom božićnom filmu reditelja Aleksandera Pejna.

Trojac iz jedne u drugu neslavnu situaciju postaje sve bliži, ali ne zato što su se međusobno zavoleli jer koliko god mislili da su različiti i da su njihovi problemi najveći, postaju svesni koliko su zapravo isti.

Prošli životi

Svake godine postoji nekoliko malih filmova za koje vam svi govore da ih morate pogledati i koji vam mesecima ili čak godinama stoje nepogledani na hardu - ovo je ovogodišnji. 

Jedne noći pre nekoliko godina rediteljka Selin Song sedela je u baru između dvojice muškaraca, obojice bliskih ljudi iz različitog perioda njenog života.

Jedan je bio njen suprug iz Njujorka, drugi je bio njena prva ljubav iz detinjstva dok se još kao dete nije odselila iz Južne Koreje. Iz autobiografske priče nastao je scenario za naslov "Prošli životi" o kome svetska kritika piše da je reč o jednom od najboljih ostvarenja godine.

(Index.hr)

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike