Srpski film "Lost Country" nominovan za francuski Zlatni globus: U klinču sa opasnom konkurencijom (FOTO/VIDEO)

15.12.2023

17:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Dodela nagrada je 22. januara 2024. godine u Parizu

Srpski film "Lost Country" nominovan za francuski Zlatni globus: U klinču sa opasnom konkurencijom (FOTO/VIDEO)
Copyright Promo/Vladimir Perišić

Film Vladimira Perišića „Lost Country“, koji trenutno igra u bioskopima u Srbiji, nominovan je za nagradu "Lumière" koju dodeljuje francuska Académie des Lumières sačinjena od 110 internacionalnih kritičara iz oko trideset zemalja koji nagrađuju nabolje francuske filmove i koprodukcije tekuće godine.

Radi se o jednom od najprestižnijih priznanja francuske filmske industrije koje su francuski ekvivalent američkom Zlatnom globusu.

Foto: Oficijelni sajt Kanskog festivala
 

- Posle uspeha kod francuske i arapske kritike, drago mi je da su kvalitet “Lost Country” prepoznali i internacionalni kritičari. Posebna čast je da smo u društvu sa Nurijem Bilge Džejlanom i Kenom Loučem - izjavio je ovim povodom reditelj i producent filma Vladimir Perišić.

Vladimir Perišić
 

Dodela u Parizu

Nagrade će biti dodeljene 22. januara 2024. u Parizu, a u istoj kategoriji su nominovani i “About Dry Grasses” Džejlana, “Old Oak” Louča, “Hound” Kamal Lazraqa i “The Blue Caftan” Maryam Touzani.

Film “Lost Country” imao je svoju svetsku premijeru na Kanskom filmskom festivalu, u selekciji Nedelja kritike gde je glavni glumac Jovan Ginić osvojio nagradu „Otkrovenje“ za najboljeg mladog glumca, a na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu Ginić je osvojio nagradu „Srce Sarajeva“ za najboljeg glumca.

Promo/MCF
 

“Lost Country” prikazuje Srbiju 1996. godine, tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima. Radnja prati priču mladog Stefana koji prolazi kroz sopstvenu revoluciju, suočen sa činjenicom da je njegova majka portparolka i saučesnica korumpirane vlasti protiv koje ustaju njegovi prijatelji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike