Kultni domaći film postaje mjuzikl u Pozorištu na Terazijama: Dodelom godišnjih nagrada proslavljen 74. rođendan (FOTO/VIDEO)

24.12.2023

11:00

0

Domaćin ceremonije je bio poznati glumac i v.d. upravnika Rade Marjanović

Kultni domaći film postaje mjuzikl u Pozorištu na Terazijama: Dodelom godišnjih nagrada proslavljen 74. rođendan (FOTO/VIDEO)
Tanja Bošković na dodeli 74. rođendana Pozorišta na Terazijama - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Svečana proslava Dana Pozorišta na Terazijama za 74. rođendan ove kuće sinoć je održana u vidu kolažne predstave "Na pragu jubileja" kao specijalnog muzičko-scenskog programa.

Na sceni su tako pevali ili recitovali poeziju mnogi dramski umetnici koji su obeležili istoriju Pozorišta na Terazijama.

Katarina Drajic/ATAImages
 

Najavljen je i početak rada na novoj predstavi - mjuziklu "Balkan ekspres", prema jugoslovenskim antologijskom filmskom ostvarenju, za sledeću godinu.

Domaćin ceremonije Rade Marjanović

U sadržajnom mozaičnom programu su nastupali Tanja Bošković, Ljiljana Stjepanović, Rade Marjanović, Mirjana Mina Lazarević, Slaven Došlo, Dragan Vujić Vujke, Žarko Stepanov, Ivana Knežević, Jelena Jovičić, Olivera Bacić Dragičević, Vladan Savić, Dušan Svilar, Kristina Savić, Duško Radović, Slobodan Stefanović, Arsenije Tubić i mnogi drugi.

Tanjug/Tara Radovanović
 

Domaćin ceremonije bio je glumac Rade Marjanović, v.d. upravnika Pozorišta na Terazijama.

- Na pragu smo jubilarne 75. godišnjice našeg pozorišta. Rođendan Pozorišta na Terazijama je 23. decembra i ove godine smo rešili da ga proslavimo onako kako mi najbolje znamo. Imamo želju da ove večeri uradimo nešto za šta retko imamo priliku - da napravimo svoj kutak koji na taj način u izrežiranim predstavama nije izvodljiv. Dakle, bez reditelja, preciznih indikacija i pravila, već samo naših želja - rekao je Marjanović.

Istorija domaće i svetske muzike

Osim solista, u ovom projektu je učestvovao orkestar pozorišta na čelu sa dirigentom Milanom Nedeljkovićem.

Program je predstavljao putovanje kroz istoriju domaće i svetske muzike, od starog i novog rokenrola, savremenog pop žanra, evergrina, preko šansona, do primenjene filmske muzike i džeza.

Katarina Drajic/ATAImages
 

Veče je bilo posvećeno mnogim velikanima koji su učestvovali u uspehu i obeležili ovo muzičko pozorište kao davno popularni glumac i pevač za decu Dragan Laković i čuveni kompozitor Vojkan Borisavljević.

Sećanje na Vojkana Borisavljevića

Glumica i doajen ovog teatra Ljiljana Stjepanović je u znak sećanja na Borisavljevića otpevala odlomak iz mjuzikla koji je on komponovao - "Tri frtalja Beograda".

Kako je kompozitor bio veteran filmske muzike Zoran Simjanović, njemu u čast Tanja Bošković je otpevala pesmu "Nemoj da brigaš" iz tog čuvenog filma u kome je ona igrala glavnu žensku ulogu.

Publika je horski pevala stihove "Nemoj da brigaš, život se stara, dok bude ljudi, biće i para" dok je Tanja Bošković ulazila u publiku tokom pesme.
Tanjug/Tara Radovanović
 

Glumac Dragan Vujić Vujke je istakao večerašnje dobitnike Godišnjih nagrada Pozorišta na Terazijama, svi redom za novi mjuzikl "Žene na ivici nervnog sloma" - reditelj Nebojša Bradić i glumice Ivana Knežević i Olivera Bacić Dragičević, koja je osvojila nagradu "Janoš Tot".

Poezija Markonija, Duška Trifunovića...

Poeziju su recitovali glumci Duško Radović (rukopis Slobodana Markovića - Libero Markonija), Žarko Stepanov (delo Branislava Brane Petrovića) i Vladan Savić (čuvenog Duška Trifunovića).

Glumica Mirjana Mina Lazarević koja je proslavila 30 godina rada u Pozorištu na Terazijama, pevala je inostrane hitove "New York, New York" i "Perhaps, Perhaps, Perhaps".

Tanjug/Tara Radovanović
 

Nikola Bulatović je predstavio antologiju "Nature Boy" (1948) Net King Kola, dok je Slobodan Stefanović otpevao hit "Mambo Italiano" (1954).

Plesni podijum na sceni

Glumica Ivana Knežević koja je obeležila 30 godina karijere u Pozorištu na Terazijama, pevala je numeru "One Night Only" iz pozorišnog mjuzikla (1981) i muzičkog filma ''Dreamgirls'' iz 2006.

Tanjug/Tara Radovanović
 

U dinamičnom ritmu gotovo ceo ansambl na pozornici je plesao uz nastupe glumaca Slavena Došla i pop hita "Let Me Entertain You" (1997) Robija Vilijamsa, Žarka Stepanova i kultne pesme "Suspicious Minds" (1969) kralja rokenrola Elvisa Prislija, uz Kristinu Savić i njene verzije kompozicije "Somebody to Love" (1976) britanske rok grupe "Queen".

Za sam kraj uz zvuke benda "Gipsy Kings", glumac Arsenije Tubić je sa svim glumcima horski pevao i time okončao sat i po muzičkog programa u okviru proslave 74 godine Pozorišta na Terazijama.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike