Ovacije i emotivan gest kolega: Dirljivo na uručenju nagrade "Žanka Stokić" Tanji Bošković (FOTO/VIDEO)

08.05.2022

18:30

0

Dodela velikih priznanja poput ovog uvek sa sobom nosi veliku dozu svečanosti i protokola, a ovog puta bilo je i pregršt emocija

Ovacije i emotivan gest kolega: Dirljivo na uručenju nagrade "Žanka Stokić" Tanji Bošković (FOTO/VIDEO)
24sedam/Goran Sivački

Prestižno priznanje za celokupan rad u glumačkoj profesiji, nagrada "Žanka Stokić", danas je uručeno glumici Tanji Bošković na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Proslavljena glumica je osamnaesta laureatkinja ovog velikog priznanja Narodnog pozorišta, "Večernjih novosti" i Grada Požarevca, koje je ustanovljeno 2003. godine, na inicijativu Mire Stupice.

24sedam/Goran Sivački
 

Nedelja, nešto malo pre podneva, lep, prozračan i sunčan dan. Jedan od retkih dana kada je u Beogradu sve u harmoniji. Saobraćaj koji teče svojim ritmom, turisti i Beograđani koji šetaju sasvim nonšalantno, za razliku od ostalih dana u nedelji kada preovladava nepodnošljiva gradska vreva.

U samom centru grada kod Narodnog pozorišta, na mestu raskrsnice gde se put račva prema starom delu grada i prema onom koji nas radnim danima vodi u grotlo saobraćajne gužve, svečana atmosfera.

Manja gužva ispred glavnog ulaza, a u njoj spisateljica Mirjana Bobić Mojsilović, glumac Milan Caci Mihailović i mlada dama sa buketom cveća, iščekuju na svežem vazduhu tačno u podne svečanu dodelu nagrade "Žanka Stokić" Tanji Bošković.

Foto: Goran Sivački
 

Vreme je za dodelu i polako svi ulaze. Milana Mihailovića Cacija na ulazu presreću novinari i na molbu da kaže nekoliko reči o svojoj koleginici, u stilu pravog kavaljera i kolege odgovara:

- Tanja Bošković je jedan ozbiljan radnik, veliki umetnik, uvek dobar partner na sceni i pre svega veliki prijatelj - kaže sa iskrenim osmehom ovaj naš glumac.

Ubrzo pristiže još jedna koleginica, glumica Ljiljana Dragutinović.

- Tanja Bošković je celog života bila najdarežljivija osoba koju znam i tu svoju darežljivost je posvetila svojoj profesiji - rekla je novinarima Dragutinovićeva.

Na pitanje 24sedam da je opiše kao glumicu, Ljiljana Dragutinović je odgovorila: - Jedna neobična glumica, koja može da odigra različite uloge.

24sedam/Goran Sivački
 

Među onima koji su došli na dodelu nagrada bili su: Irfan Mensur, Rade Marjanović, Radoslav Zelenović, Aljoša Vučković, Svetlana Bojković, Danica Maksimović, Vesna Pećanac, Gorica Popović, Branka Petrić, Nataša Ninković...

Uručenju nagrade prethodio je prikaz najvažnijih uloga Tanje Bošković kroz dvadesetominutni video-kolaž. A bilo je tu svega, od pozorišta do remek-dela domaće kinematografije. Od "Divljih jagoda", "Okupacije u 26 slika", "Čoveka sa četiri noge", preko "Ljubavnog pisma", "Ljubavi Džordža Vašingtona", do "Balkan ekspesa" i "Tajne Grete Garbo". 

24sedam/Goran Sivački
 

Odluku žirija pročitala je Gorica Popović, takođe dobitnica ove prestižne glumačke nagrade.

Između ostalog, žiri navodi da je Tanja Bošković filmska diva i jedna od onih retkih glumica i umetnica koje nadilaze sve stereotipe, kalupe, separacije, uskogrudost i isključivost.

Najemotivniji deo dodele nagrade bio je trenutak kad su na scenu izašle sve kolege Tanjini partneri i zajedno sa horom Pozorišta na Terazijama otpevali numeru iz mjuzikla "Jalta, Jalta".

Bilo je tu ovacija, zagrljaja, suza...

24sedam

- Pre nego što bilo šta primim, hoću da kažem da znam da nisam dostojna ni Žankinog dara ni teške patnje koju je podnela. To nije nijedna od nas, ni glumice koje su dobile ovu nagradu, ni one koje će je tek dobiti - izjavila je Tanja Bošković.

24sedam/Goran Sivački
 

Nakon što joj je uručena nagrada, izjavila je:

- Više od ovoga ne može da se dobije. Suvišno je da bilo šta pričam vama, publiko, a tek vama koleginicama, dobitnicama ove nagrade, svima koji me dobro poznajete i znate šta umem, šta ne umem, kako imam dugačak jezik i da sam mogla i bolje - rekla je Boškovićeva, vidno uzbuđena i emotivna.

Ona se izvinila Caciju što nije napisala govor, iako bi to bilo pristojno.

- Kao što znate, ja nisam naročito pristojna, prosto mogu da kažem mnogo više što želim - rekla je Boškovićeva, a potom je zahvalila svim glumicama.

24sedam/Goran Sivački
 

- Znam da nisam bila laka. Hvala svim kolegama, a posebno Radetu Marjanoviću koji me podnosi 49 godina. Hvala i profesoru Bajčetiću koji je iškolovao i sa nežnošću kroz život pratio tri dobitnice nagrade "Žanka Stokić": Radmilu Živković, Goricu Popović i evo sad i mene - rekla je Tanja Bošković, nakon čega je usledio burni aplauz.

Uručenje priznanja je završeno numerom "Poslednji tango" iz filma "Balkan ekspres", a Tanja Bošković je i zaplesala sa Radetom Marjanovićem. Sa scene je ispraćena ovacijama, pokojom suzom i komentarom jedne gospođe iz publike - "večita devojčica".

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi