„Šta se desilo Deda Mrazu“: Zašto su mališani počeli da se plaše omiljenog lika iz detinjstva (FOTO)

23.12.2023

15:00

0

Potpuno novi pogled na njegovu ulogu u društvu

„Šta se desilo Deda Mrazu“: Zašto su mališani počeli da se plaše omiljenog lika iz detinjstva (FOTO)
izložba „Šta se desilo Deda Mrazu“ - Copyright Promo/Janko Lacnjevac

Izložba fotografija „Šta se desilo Deda Mrazu“ otvorena je 18. decembra u Ustanovi kulture Parobrod, u prisustvu velikog broja zvanica, i trajaće sve do 10. januara naredne godine.

Ideja, koju potpisuju autorke izložbe Jelena Petljanski i Zorana Minčić, nastala je istražujući društveni fenomen Deda Mraza u savremenoj potrošačkoj kulturi.

Promo/Janko Lacnjevac
 

Poseban akcenat stavljen je na zabavan i smešan aspekt, koji je zajedno sa pričom koja prati fotografiju, predstavlja ključan faktor prilikom izbora postavke.

Svi smo se nekad plašili Deda Mraza

Izložba je imala i interaktivan momenat jer je publika, koja je pozvana putem društvenih mreža i drugih medija, mogla da učestvuje – da pošalje svoje fotografije kao i da glasa za one koje im se najviše dopadnu. Dvadeset najimpresivnijih, na osnovu odluke organizatora ali i publike, deo su ove postavke.

Jedna od autorki, Jelena Petljanski, bliže je objasnila kako se rodila ideja i izjavila je:

Promo/Janko Lacnjevac
 

- Listajući stare albume naišla sam na fotografije iz detinjstva i to baš sa Deda Mrazom koji ne izgleda dobroćudno, već strašno. Fotografiju sam okačila na Instagram profil i ona je za vrlo kratko vreme dobila veliki broj lajkovao, komentara, kao i reakcija u vidu sličnih fotografija. Odatle se videlo da ovo nije izolovani slučaj, već možemo slobodno reći "društveni fenomen", da smo se svi nekad plašili Deda Mraza i da za to postoji neki razlog. Promišljajući o tome, ali i u želji da se nasmejemo, zabavimo, rodila se ideja o izložbi koju smo zajednički pokrenule Zorana Minčić i ja, a podržao nas je Parobrod.

Potpuno novi pogled na Deda Mraza

- Ovo nije samo izložba fotografija, već jedan potpuno novi pogled na Deda Mraza kao i na njegovu ulogu u savremenom društvu - izjavila je ko-autorka Zorana Minčić i dodala da joj je vrlo drago jer je publika odlično reagovala.

Promo/Janko Lacnjevac
 

Ildiko Erdei, redovna profesorka na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, takođe se obratila prisutnima i osvrnula se na fenomen Deda Mraza koji se menjao u skladu sa društvenim prilikama:

Promo/Janko Lacnjevac
 

- Lik Deda Mraza u mnogim kulturama protkan je različitim osobinama, on je zasnovan na liku svetaca ili nekih drugih likova iz predhrišćanske tradicije i njegova uloga je bila da nagrađuje dobru decu, kao i da kažnjava onu koja su neposlušna. Međutim njegova uloga se, u Americi, početkom 20-ih godina prošloga veka promenila. Deda Mraz je postao deo jedne reklamne kampanje, obukli su ga u crveno, bio je tu da nagradi sve mališane tokom božićnih i novogodišnjih praznika, i danas ga kao takvog poznajemo.

Druženje je uveličao Osman Ahmed, multimedijalni umetnik i profesionalni Deda Mraz punih 25 godina.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike