Ludi šeširdžija i Gospodin gusenica na Adi Ciganliji: Zavirite u svet "Alise u zemlji čuda" (GALERIJA)

02.11.2023

10:30

0

Hodajući stazom pored svetleće vinove loze, multimedijalne livade i tunela, posetioci mogu doživeti na drugačiji način čuveni roman

Ludi šeširdžija i Gospodin gusenica na Adi Ciganliji: Zavirite u svet "Alise u zemlji čuda" (GALERIJA)
Multimedijalna izložba "Alisa u zemlji čuda" - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Multimedijalna izložba "Alisa u zemlji čuda", koja u obliku svetlosnih instalacija prikazuje junake i motive čuvene istoimene knjige Luisa Kerola, sinoć je zvanično svečano otvorena na Adi Ciganliji, u parku sa makiške strane, koji posetioci mogu obići od 3. novembra.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

- Nadam se da volite bajke, da ih čitate ili da vam roditelji čitaju pred spavanje. Ja sam volela. Želela bih da se obratim i roditeljima ili onima koji zvanično više nisu deca: mislim da ćete uživati isto koliko i deca u ovoj magičnoj avanturi bajki - poručila je mlada glumica Una Kozić brojnoj deci i roditeljima na svečanosti otvaranja.

Zečja jazbina, gospodin Gusenica...

Izložba “Alisa u zemlji čuda”, deo je projekta "Garden of Lights", i na njoj posetioci mogu proviriti u svetlima obojene prikaze Zečje jazbine ili likova kao što su Alisa, Češirska mačka, Ludi šeširdžija, gospodin Gusenica, Kraljica-Srce.

Hodajući stazom pored svetleće vinove loze, multimedijalne livade i tunela, posetioci mogu doživeti na drugačiji način čuveni roman, kog je 1865. godine objavio engleski pisac Čarls Latvidž Dodžson (Charles Lutwidge Dodgson), pod pseudonimom Luis Kerol.

Na otvaranju svetlosne "Alise u zemlji čuda" predstavnica udruženja Dečja kulturna geografija Natalija Đurović je istakla da se u njoj "obradovalo dete, čitajući sjajne priče i uživajući u avanturama književnih junaka, među kojima Alisa zazima posebno mesto".

Od čitanja se raste

- Obradovala sam se kao roditelj da svoju decu povedem u ovakvu avanturu, ali i kao predstavnik udruženja koje mapira i predstavlja kvalitetne kulturne sadržaje za decu.

Čvrsto verujemo da se od čitanja raste, od muzeja misli, a od pozorišta mašta. Zbog toga kvalitetni kulturni sadržaju trebaju biti dostupni svoj deci - istakla je Đurović.

Prema njenim rečima, izložba "Alisa u zemlji čuda" je "prilika da deca u društvu roditelja, baka i deka, uđu u bajku koja je sjajna ulaznica za svet knjige i znanja".

Đurović je dodala da su današnje bajke prepune boja i slika, jer današnja deca žive u svetu slike i multimedije, dok je "Alisa u zemlji čuda" "ista ona lepa, dobra priča o devojčici Alisi koja je bila maštovita, kreativna i izmaštala je čitav jedan svet".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike