Nikad dosad viđen portret Dajane: Upečatljiva crno - bela fotografija legendarne princeze (FOTO)

03.03.2022

11:30

0

Na slici Dajana izgleda “uzdržano, stoički i gleda u stranu od oka posmatrača"

Nikad dosad viđen portret Dajane: Upečatljiva crno - bela fotografija legendarne princeze  (FOTO)
profimedia-0343915948 - Copyright Princeza Dajana/Profimedia

Upečatljiv crno - beli portret princeze Dajane, koji do sada nikad nije prikazan javnosti, publika će moći da pogleda na izložbi  “Life Through a Royal Lens”, koja se sutra otvara u Bakingemskoj palati.

Fotografiju je snimio poznati fotograf Dejvid Bejli i nastala je kasnih osamdesetih godina kada je Dajana imala 27 godina.

Princeza, čiji život i nakon 25 godina od smrti, ne prestaje da intrigira javnost, je izabrala ovog fotografa zbog njegovog “smelog minimalizma”, želeći da stvori novi fotografski identitet,  tvrde autori izložbe o kraljevskoj porodici, a prenosi magazin “People”.

Profimedia
 

- Za mene, ovo je najmoćnija fotografija koja je slikana u sedećem položaju – kaže kustoskinja izložbe Claudia Acott Williams.

Na fotografiji Dajana izgleda “uzdržano, stoički i gleda u stranu od oka posmatrača”.

Iako ju je naručila Nacionalna galerija portreta, sliku je Bejli zadržao za svoju arhivu i nikada ranije nije viđena u javnosti.

Princeza Dajana/Profimedia
 

Ovaj poznati fotograf na izložbi ima još jedan portret - princezu Margaret i Lorda Snowdona-a.

Prema rečima kustoskinje na fotografiji možemo nazreti njihov međusobni odnos koji imaju muž i žena, a ne samo monarha i supruge.

Pokrivajći period od vladavine kraljice Viktorije do današnjih dana, na izložbi se može vidi istorija portretisanja kraljevske porodice od državnih ceremonija do kraljevskih turneja.

Profimedia
 

Izložba uključuje i tri fotografije Kejt Midlton na kojoj su njeno troje dece.

- Na ovim fotografijama postoji prirodnost i lakoća koju nikada ne biste dobili sa pofesionalnim fotografom – smatraju kustosi izložbe.

Na izložbi će biti i fotografije koje su snimljene foto-aparatom građana koji su bili u prilici da snime tokom raznih javnih svečnosti koje su uključivale prisustvo kraljesvke porodice.

Posebno je zanimljivo što će u izložbu biti uključen i zvanični instagram nalog kraljevske porodice.

- Od kada su kraljica Viktorija i princ Albert prvi put prihvatili revolucionarnu novu tehnologiju fotografije, ovaj medij je uticao na sliku kako svet gleda na britansku monarhiju – zaključuje kustoskinja izložbe.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: People

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike