Neverovatnim spektaklom obeleženo 100 godina baleta u Srbiji: "Gusar" sa raskošnim kostimima i grandioznom scenografijom (FOTO)

20.03.2023

14:00

0

U čast velikog jubileja, kompletan ansambl pripremio je i izveo veliki poduhvat na sceni Narodnog pozorišta

Neverovatnim spektaklom obeleženo 100 godina baleta u Srbiji: "Gusar" sa raskošnim kostimima i grandioznom scenografijom (FOTO)
Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Premijernim izvođenjem predstave "Gusar", na Velikoj sceni nacionalnog teatra, Balet Narodnog pozorišta obeležio je značajan jubilej - sto godina postojanja.

Spektakl u Narodnom pozorištu sinoć je pozicionirao Beograd na svetsku mapu prestonica baleta.  

Tanjug/Tara Radovanović
 

Tradicija koja nas inspiriše

- Ansambl Baleta Narodnog pozorišta ostavlja trajni doprinos srpskoj kulturi, predstavljajući publici baletske klasike koji su neizostavni deo evropskog kulturnog nasleđa. Pored negovanja tradicije klasičnog baleta, baletski repertoar je prepoznatljiv, kroz svoju istoriju, po autentičnim praizvedbama domaćih koreografa i kompozitora, kao i savremenim plesnim delima koji su ugrađeni u temelje umetničke igre u Srbiji - istakao je v.d. upravnika Narodnog pozorišta Svetislav Goncić u najavi sinoćnjeg spektakla.

Tanjug/Tara Radovanović
 

- Nas ta tradicija postojanja, kako je dodao, stalno inspiriše da ne zaboravimo, obavezuje da ne prekinemo i da započnemo sledećih sto godina, uvereni da ćemo Balet Narodnog pozorišta u Beogradu i naš najznačajniji baletski ansambl uvesti u novi vek postojanja s velikim ambicijama i nadamo se velikim uspesima i novoj energiji za budućih sto godina.

Balet Narodnog pozorišta prolazio kroz velike uspone i padove

Umetnički direktor Baleta Ana Pavlović smatra da nesporna činjenica koja nam ukazuje da Balet Narodnog pozorišta kontinuirano postoji čitav vek, svedoči o njegovom značaju u našem društvu, ali nas i podseća da je neophodno konstantno raditi na negovanju i unapređenju baletske umetnosti, jer ona predstavlja važan deo naše kulturne istorije.

Tanjug/Tara Radovanović
 

- Balet Narodnog pozorišta je kroz istoriju dugu sto godina prolazio kroz velike uspone i padove, ali je uvek opstajao zahvaljujući kvalitetnim umetnicima, baletskim igračima, koreografima i pedagozima. Oni su nesporno dali svoj veliki doprinos u nastajanju, razvitku i vođenju Baleta ka svetskoj prepoznatljivosti, između klasičnog i tradicionalnog izraza, pronalazeći svoje mesto u autentičnosti. Nikada ne smemo zaboraviti njihovu veličinu i njihovo stvaralaštvo - poručuje Ana Pavlović koja je i primabalerina Narodnog pozorišta u Beogradu.

Ekskluzivni spektakl

U čast velikog jubileja, kompletan ansambl Baleta pripremio je ekskluzivni spektakl - premijerno izvođenje predstave „Gusar/Le Corsaire“, u koreografiji Bahrama Juldaševa, prema postavkama M. Petipa i P. Guseva i na muziku Adolfa Adama i grupe kompozitora.

Ovaj balet, koji je na našoj sceni prvi put izveden u integralnoj verziji, pripada opusu starih, grandioznih baletskih produkcija 19. veka i upravo zbog te činjenice predstavlja značajan i veliki poduhvat Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

Naslovnog junaka, gusara Konrada igrao je Hoze Iglesias, lik Medore dočarala je Sofija Matjušenskaja, dok se u ulozi Gulnare našla Teodora Spasić.

Tanjug/Tara Radovanović
 

U podeli su i Randol Betankourt (Isak Lankedem), Egor Burba (Ali), Petar Đorčevski (Birbanto), Željko Grozdanović (Seid-paša), Čedomir Radonjić (Evnuh)...

Raskošni kostimi Katarine Grčić Nikolić i grandiozna scenografija Olge Đurđević dodatno su oplemenili ovu bajkovitu baletsku priču koja je izvedena pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović.

Premijeri "Gusara" i obeležavanju 100. godišnjice Baleta Narodnog pozorišta prisustvovala je i ministarka kulture Maja Gojković.

Prva repriza biće održana u četvrtak 23. marta, a do kraja meseca, balet „Gusar/Le Corsaire“ imaće još dva izvođenja, 28. i 29. marta.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike