„Kraljica Margo“ ponovo na sceni Narodnog pozorišta: Muzika Gorana Bregovića i nova podela

06.12.2022

11:01

0

Autor: Dejan Ćirić

U pitanju je mračna drama o vlasti, sujeti i intrigama

„Kraljica Margo“ ponovo na sceni Narodnog pozorišta: Muzika Gorana Bregovića i nova podela
Plakat za balet "Kraljica Margo" - Copyright Promo/Narodno pozorište u Beogradu

„Kraljica Margo“, balet na muziku Gorana Bregovića, u koreografiji i režiji Krunislava Simića i pod dirigentskom upravom Vesne Šouc, koji se s velikim uspehom prikazivao više od decenije, vraća se na redovan repertoar Velike scene Narodnog pozorišta sa novim solističkim podelama.

Premijerna obnova je planirana za 8. i 9. decembar s početkom u 19.30 časova.

- Premijerna obnova „Kraljice Margo“ predstaviće publici novu baletsku podelu u jedinstvenoj koreografiji i režiji Krunislava Simića koja objedinjuje dva umetnička ansambla Narodnog pozorišta - Balet, Orkestar i Hor Opere, na muziku Gorana Bregovića koja je originalno komponovana za ovaj scenski spektakl. Dugogodišnje trajanje naslova potvrđuje autentičnost produkcije koju smo želeli da prikažemo novoj baletskoj publici - poručuje Ana Pavlović, umetnička direktorka Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

Promo/Narodno pozorište u Beogradu
 

Libreto za predstavu, nastalu prema istoimenom romanu Aleksandra Dime, uradio je Boško Milin, a veliki publicitet donela joj je i nova muzika Gorana Bregovića koji je 1994. godine komponovao muziku i za istoimeni film.

Mračna drama o vlasti, sujeti i intrigama

- Kada sam pravio baletsku dramaturgiju, držao sam se romana i ubacio sve ono što mi je bilo interesantno, a nije rečeno ili dorečeno do kraja u knjizi. Tema je univerzalna, nije lokalnog karaktera. Radi se o mračnoj drami u kojoj su prisutni borba za vlast, sujeta, intrige… - ističe Krunislav Simić i dodaje:

- Jedan od najbitnijih elemenata ovog baleta je svakako i Bregovićeva muzika. Ona je sveprisutna i izuzetno inspirativna. Nameće dinamiku. Stalno pulsira sa čudnim preokretima. Mnogo je doprinela da pratim šta se dešava u samim igračima. Gonila nas je da damo sve od sebe i iskažemo sve ono što je najbolje za ovaj balet - otkriva naš eminentni koreograf, dobitnik Nacionalnog priznanja za doprinos kulturi Republike Srbije.

Promo/Željko Jovanović
 

Svetska praizvedba ovog baleta, uz učešće više od 200 umetnika, održana je 1. decembra 2005. godine na Velikoj sceni.

U obnovljenoj scenografiji Borisa Maksimovića i kostimima Božane Jovanović, 8. decembra, u glavnim ulogama nastupiće Bojana Žegarac Knežević (Kraljica Margo), Jovica Begojev (Šarl IX), Nikola Bjanko (Anri IV) i Igor Pastor (La Mol), a dan kasnije 9.decembra Tatjana Tatić (Kraljica Margo), Jovica Begojev (Šarl IX), Nikola Bjanko (Anri IV) i Toma Križnar (La Mol).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike