Vidim da moj brat leži na dva metra od mene, pucao sam bez razmišljanja: Laušević o krvavoj podgoričkoj noći

17.11.2023

20:00

0

Tragedija je zauvek promenila mnoge živote

Vidim da moj brat leži na dva metra od mene, pucao sam bez razmišljanja: Laušević o krvavoj podgoričkoj noći
Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Imao je 33 godine, suprugu, dvoje dece, angažman u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, više od 45 filmskih i televizijskih uloga, Zlatnu arenu, Sterijinu i nagradu "Zoran Radmilović" i mnogo drugih priznanja, ali i pištolj koji je nosio na savet policije.

Upravo tim pištoljem u Podgorici ubio je dvojicu mladića, a jednog teško ranio. Od tog momenta, pre tačno 30 godina, život Žarka Lauševića potpuno se izmenio.

Promo/Vladimir Avramović/Irena Canić
 

Pištolj je počeo da nosi nakon što je prekinuta predstava "Sveti Sava" Narodnog pozorišta iz Zenice, koja je rađena po tekstu Siniše Kovačevića, a u režiji Vladimira Miličina.

Niste vi veći Srbi od mene

Kada se to dogodilo, Laušević se obratio publici.

- Molim vas da svoj sud, ma kakav bio, sačuvate za kraj predstave. Niste vi veći Srbi od mene, Siniše Kovačevića, ili bilo kog drugog učesnika ovde - rekao je tada glumac, a usledila je salva povika i uzvika iz publike.

Antonio Ahel/ATA Images
 

Mnogo toga je smetalo onima koji su došli da prekinu predstavu, pa i to što je Sveti Sava u njoj pre nego što se zamonašio vodio ljubav. Posle tog incidenta Lauševiću su stizale pretnje, pa je po savetu policije kupio pištolj, koji je od tada nosio u torbi sa sobom.

A onda se dogodila noć između 30. i 31. jula 1993. godine, koja je zauvek izmenila mnoge živote.

Kobna noć

Žarko Laušević je kroz odgovor na optužnicu, kada je u jesen 1993. godine, u Višem sudu u Podgorici počelo suđenje, opisao trenutak tragedije.

- Te večeri odlučili smo da, pre nego što odemo na spavanje u sestrin stan, nešto pojedemo i popijemo po pivo. Svratili smo u kafić gde sam, kada smo naručili jelo, pitao konobaricu - Kakva je ovo galama? Čula se neka buka. Mladić koji je sedeo na zidiću kafića upitao je - Šta je bilo, momak? Kazao sam - Ništa, sve je u redu.

Antonio Ahel/ATA Images
 

Ovakav dijalog je ponovljen drugi, pa treći put. Nisam učinio ništa što bi moglo da isprovocira svađu. Prišao je još jedan momak i ja sam udaren. Guran sam, vučen, udaran… Za trenutak sam izgubio svest. Sve se, procenjujem, zbilo za najviše pola minuta.

Sećam se samo delova događaja, jer mi je u glavi bilo sve pomešano. Osećao sam da mi se torba koju sam u poslednje vreme uvek nosio preko ramena i u kojoj je bio pištolj otima. Uspeo sam da izvučem oružje, repetiram, ali napad nije prestao. Pucao sam ne znam koliko puta. Imao sam užasno osećanje straha.

Antonio Ahel/ATA Images
 

Vidim zatim da moj brat leži na dva metra od mene i iznad njega onaj drugi momak koji ga bez prestanka udara nečim u glavu. Imao sam utisak da mu uzima život i pucao sam bez razmišljanja.

Prema motivima knjige „Godina prođe, dan nikada“ u kojoj je nakon izlaska iz zatvora Laušević, opisao svoje zatvorske dane snimljena je i serija "Pad", a glavnu ulogu igrao je Milan Marić.

Žarko Laušević nije bio direktno uključen u kreiranje ove serije ali je davao savete glumcu Milanu Mariću.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike