Slavnom glumcu tragedija promenila život: Žarko Laušević nakon ubistva preživeo pakao!

15.11.2023

13:31

8

Poznati glumac iz svog pištolja CZ99 ubio Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, a teško ranio Andriju Kažića

Slavnom glumcu tragedija promenila život: Žarko Laušević nakon ubistva preživeo pakao!
Ilustracija - Copyright ATAImages/A.A./Printscreen/Youtube/SrbijaOnLine

Imao je 33 godine, suprugu, dvoje dece, angažman u Jugoslavenskom dramskom pozorištu, više od 45 filmskih i televizijskih uloga, Zlatnu arenu, Sterijinu i nagradu Zoran Radmilović i mnogo drugih priznjanja, ali i pištolj koji je nosio na savet policije. Upravo tim pištoljem u Podgorici ubio je dvojicu mladića, a jednog teško ranio. Od tog momenta, pre tačno 30 godina, život Žarka Lauševića potpuno se izmenio.

Usledio je zatvor, pretnje krvnom osvetom, suđenje, prekoračenje nužne odbrane, sloboda, bekstvo u Ameriku i preživljavanje na crno, nova presuda...

U noći između 30. i 31. jula 1993. godine, Žarko Laušević i njegov brat Branimir učestvovali su u tuči u blizini podgoričkog lokala "Epl", tokom koje je Žarko iz svog pištolja CZ99 ubio Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, a teško ranio Andriju Kažića.

Žarka  i njegovog pet godina starijeg brata Branimira, zvanog Mili, napala je grupa huligana u blizini podgoričkog lokala "Epl“. Glumac je ubio napadače. Zbog dvostrukog ubistva osuđen je na 15 godina zatvora. Ta je presuda, posle žalbi, potvrđena 1994. godine, a kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu.

Ilegalno u Njujorku

Posle ukidanja presude Saveznog suda, na ponovljenom suđenju u februaru 1998. izrečena mu je kazna od četiri godine zatvora zbog dvostrukog ubistva u prekoračenju nužne odbrane. Budući da je u tom trenutku već izdržao četiri i po godine, pušten je na slobodu. Ubrzo posle toga, u strahu od krvne osvete, otišao je u SAD, tačnije u Njujork, gde je ilegalno boravio i izdržavao se od moleraja.

Šešelj, prekinuta predstava, pretnje i pištolj

Žarku je, pre 32 godine, prekinuta predstava "Sveti Sava" Narodnog pozorišta iz Zenice, koja je rađena po tekstu Siniše Kovačevića, a u režiji Vladimira Miličina.

- Kada sam pokušao da je odigram u svom matičnom pozorištu, dogodio se jedan od najmračnijih događaja u istoriji jugoslovenskog teatra. Vojislav Šešelj, lider Radikalne partije, pojačan sa jednim bivšim popom, Žarkom Gavrilovićem i njegovom Svetosavskom strankom, divljački su prekinuli moju predstavu i onemogućili njeno izvođenje - pisao je Laušević u jednoj od svojih knjiga.

Kad je prekinuta predstava, Laušević se obratio publici.

- Molim vas da svoj sud, ma kakav bio, sačuvate za kraj predstave. Niste vi veći Srbi od mene, Siniše Kovačevića ili bilo kog drugog učesnika ovde - rekao je tada glumac, a usledila je salva povika i uzvika iz publike.

Mnogo toga je smetalo onima koji su došli da prekinu predstavu, pa i to što je Sveti Sava u njoj pre nego što se zamonašio vodio ljubav. Posle tog incidenta Lauševiću su stizale pretnje, pa je po savetu policije kupio pištolj, koji je od tada nosio u torbi sa sobom.

Vrhovni sud Crne Gore je, po žalbi tužioca 30. marta 2001. godine, prvobitnu odluku preinačio i izrekao mu kaznu od 13 godina zatvora, pa je raspisana poternica za njim.

ATAImages/ Antonio Ahel
Žarko Laušević na aerodromu

Trećeg jula 2009. godine saopšteno je da je Laušević uhapšen u SAD zbog boravka bez vize i da se razmatra njegova ekstradicija Srbiji po poternici iz 2002. na zahtev Trećeg opštinskog suda u Beogradu. Dva meseca kasnije, sud u Njujorku je doneo odluku o ukidanju pritvora Lauševiću.

Knjigu „Godina prođe dan nikad“ objavio je 2011. godine,  a u septembru 2013. godine iz štampe je izašla i njegova druga knjiga.

Lauševića je 29. decembra 2011. godine pomilovao tadašnji predsednik Republike Srbije Boris Tadić. Srpski pasoš uručio mu je 1. februara 2012. godine ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić u Njujorku.

"Guran, vučen, udaran"

Sam Žarko Laušević odgovorio je na optužnicu kad je u jesen 1993. godine počelo suđenje.

- Te večeri odlučili smo da, pre nego što odemo na spavanje u sestrin stan, nešto pojedemo i popijemo po pivo. Svratili smo u kafić gde sam, kada smo naručili jelo, pitao konobaricu: Kakva je ovo galama? Čula se neka buka. Mladić, koji je sedeo na zidiću kafića, upitao je: Šta je bilo, momak? Kazao sam: Ništa, sve je u redu.

Jedini preživeli mu sve oprostio

Porodice stradalih nisu se mnogo oglašavale u medijima od te kobne noći. Bili su saglasni u oceni da je četiri godine premalo za takav zločin, kao i da su razočarani činjenicom da je pomilovan. Te 2011. godine oglasio se i Nebojša Pejović, brat ubijenog Dragora.

- Ipak je oduzeo dva ljudska života. Mog brata i pokjnog druga njegovog Radovana Vučinića. Ovo je stvarno tužno i tragično da je u jednoj državi osuđen, a da mu druga država daje pomilovanje - rekao je tada za crnogorske medije.

Jedini preživeli od ljudi u koje je glumac ispalio metak, Andrija Kažić, poručio je da je Lauševiču sve oprostio.

Ovakav dijalog, kako je rekao, ponovljen je drugi, pa treći put.

Printscreen/Youtube/SrbijaOnLine
Žarko Laušević

- Nisam učinio ništa što bi moglo da isprovocira svađu. Prišao je još jedan momak i ja sam udaren. Guran sam, vučen, udaran… Za trenutak sam izgubio svest. Sve se, procenjujem, zbilo za najviše pola minuta. Sećam se samo delova događaja, jer mi je u glavi bilo sve pomešano. Osećao sam da mi se torba koju sam u poslednje vreme uvek nosio preko ramena i u kojoj je bio pištolj - otima. Uspeo sam da izvučem oružje, repetiram, ali napad nije prestao. Pucao sam ne znam koliko puta. Imao sam užasno osećanje straha - dodao je Žarko tada.

Video je zatim, kako je tvrdio, brata kako leži na dva metra od njega.

- Iznad njega onaj drugi momak koji ga bez prestanka udara nečim u glavu. Imao sam utisak da mu uzima život i pucao sam bez razmišljanja - rekao je Žarko.

Branio ga Fila

Branilac Lauševića pred sudom bio je jedan od najpoznatijih pravnika na ovim prostorima, advokat Toma Fila, koji je govorio o nepravilnostima tokom uviđaja, kao i pokušaju montiranja procesa.

24sedam/Goran Sivački
Advokat Toma Fila

Na jednom predavanju na Pravnom fakultetu u Beogradu, pre četiri godine, Fila je tadašnjim studentima opisao svoje viđenje tog suđenja. Suđenje u Crnoj Gori, ispričao je Fila, bilo je pod uticajem "male sredine", a situacija se, kako je ocenio, vrlo brzo otrgla kontroli. Da su se svi pridržavali Njegoševe "Zlo činiti od zla braneći se, tu zločinstva nema nikakvog", kako je rekao Fila, postupak ne bi trajao toliko dugo.

- Ali vrlo brzo situacija se otrgla kontroli. Od širenja laži, nameštanja dokaza, loše urađenog zapisnika, da bi se kroz lokalne medije stvorio utisak da se radi o siledžiji Žarku Lauševiću i njegovom starijem bratu - rekao je advokat.

Govoreći o pomilovanju koje je usledilo godinama kasnije, Fila je rekao da je Tadić pomilovao Lauševića uz prećutnu saglasnost Crne Gore, jer nisu reagovali i nisu raspisali poternicu za njim.

Film "Lauš"

O njegovom životu napravljen je film „Lauš“ po ideji, scenariju i u režiji Branke Bešević Gajić, čija je premijera bila u februaru 2014. godine u Sava centru.

24sedam/Antonio Ahel/ATA Images
Žarko Laušević i Milan Marić

Posle više godina posetio je Srbiju i Crnu Goru u maju 2014. godine. Nakon odsluženja kazne glumio je u filmu "Nož", a po povratku u Srbiju postao je veoma tražen. Glumio je u filmu "Smrdljiva bajka", oživeo je lik princa Đorđa Karađorđevića u seriji "Senke nad Balkanom", a publiku je fascinirao maestralnom glumom u "Kalkanskim krugovima". Već 2020. godine glumio je Nikolu Petrovića u seriji "Kralj", zatim u "Aleksandru od Jugoslavije", a 2021. godine u filmu "Košare", mada je imao još uloga u različitim ostvarenjima prošle i ove godine. U toku je trenutno snimanje filma Miroslava Lekića "Ruski konzul", gde Žarko tumači jednu od glavnih uloga.

Dve velike ljubavi obeležile su Žarkov život, brak sa prvom suprugom Majom, sa kojom ima ćerku Asju i sina Dušana, kao i brak sa sadašnjom suprugom Anitom, sa kojom je dobio ćerku Janu.

Kada je reč o Žarkovim naslednicima, sin Dušan je doktorirao i bavi se umetnošću, Asja se udala za crnogorskog muzičara, dok se najmlađa Jana još školuje.

Žarko Laušević preminuo je danas u 63. godini nakon kraće i teške bolesti, a vest o smrti slavnog glumca potvrdila je njegova supruga Anita.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike