Smrt sina i besmrtnost Rokija i Ramba: Stalone otkrio potresne detalje iz života u Netfliksovom filmu (FOTO/VIDEO)

07.11.2023

17:30

0

On je uvek želeo gledaocu da ostavi nadu

Smrt sina i besmrtnost Rokija i Ramba: Stalone otkrio potresne detalje iz života u Netfliksovom filmu (FOTO/VIDEO)
Silvester Stalone - Copyright Profimedia

Netfliks je snimio dokumentrani film "Sly" o Silvesteru Staloneu koji je planetarnu slavu stekao filmovima "Roki" i "Rambo".

Tokom svoje pedesetogodišnje karijere Stalone je prešao veliki put sa puno uspona i padova, kako u profesionalnom, tako i u privatnom životu.

Profimedia
 

U dokumentarnom filmu između ostalih o čuvenom akcionom junaku govore Kventin Tarantino i njegov "večiti suparnik" Arnold Švarceneger, a zanimljivo je da je dokumentarac sniman dok se Stalone selio iz kuće koju je upravo prodao pevačici Adel.

Gubitak sina

U protekloj deceniji Stalone je retko javno govorio o smrti svog sina a u dokumentarcu ga namerno nikada ne pominje po imenu.

Ali prikazujući arhivske snimke oca i sina uz Staloneove emotivne reči, reditelj Tom Zimni jasno ističe na koga se njegov junak osvrće dok razmišlja o tome koliko ga je njegovo preterano bavljenje karijerom možda koštalo, piše “Yahoo Entertainment”, za koji je Zimni dao intervju.

Profimedia
 

Tokom trajanja dokumentarca, Zimni, koji je režirao i biografske filmove o Džoniju Kešu, Brusu Springstinu i Viliju Nelsonu, uspeo je, više nego bilo ko drugi, da glumac progovori o smrti sina, Sejdža Stalonea, 2012. godine.

- Prilazio sam svim detaljima Staloneovog života – bilo da je reč o gubitku njegovog sina ili uspesima koje je imao – u smislu kako su ti detalji uticali na njegovu umetničku putanju, a ne na senzacionalnu stranu tih detalja - objašnjava Zimni, napominjući da su on i Stalone tokom njihovih obimnih intervjua imali pravilo „bez granica“.

Ostaviti nadu gledaocu

Mlađi Stalone je glumio uz oca u filmu „Roki V“ iz 1990. godine kao Roki Junior i nastavio je da glumi u drugim filmovima tokom godina. Preminuo je od srčanog udara u 36. godini.

- Bazirao se na mom istraživanju ideje nade u našem razgovoru, a onda je objasnio šta nada znači njemu kao osobi i umetniku. Govorio je o tome kako je koristio temu nade kroz prikaz ovih svojih likova. I smatrao je da je odgovornost filmskog stvaraoca da ostavi publiku sa tom željom za promenom i iskustvom nade.

Profimedia
 

Ubiti lik bi okončalo taj razgovor. Kada je rekao to, odjednom sam shvatio zašto Roki i Rambo nisu umrli - rekao je Zimni, dodajući da je Stalone namerno prilagodio originalni kraj filma „Rambo: Poslednja krv“ iz 2019. godine kako bi naznačio da je njegov veteran iz Vijetnama možda preživeo ono što se činilo kao njegova poslednja, fatalna bitka.

Shvatio je da je moćnije prepustiti to mašti gledaoca. Od prvog Rokija, on vodi razgovor s publikom gde se likovi menjaju i pronalaze osećaj nade i ljubavi.

Profimedia
 

Sve te teme su deo njegovog pisanja i, kako sam otkrio, sve su to teme koje su nedostajale u njegovom detinjstvu. U okviru toga, on je stvorio ovaj filmski put koji inspiriše ljude i inspiriše ga kao umetnika - kaže reditelj dokumentarca.

Intervju sa Staloneom kao džez

Staloneovi akcioni junaci možda nisu uvek vešti s rečima, ali kao što se vidi u filmu „Slaj“, kao i u rijaliti seriji „Porodica Stalone“, sam glumac može biti prilično rečit kada mu se pruži prilika. I Zimni potvrđuje da je njegova opšta strategija kao intervjuera bila da pusti Stalonea da odredi tempo dok se on trudio da održi korak.

Profimedia
 

- Koristim reč "džez" da bih opisao naše razgovore - kaže reditelj uz smeh.

- Prvi put kad sam se sastao sa Silvesterom bio je u njegovoj kancelariji, i nismo sedeli, kretali smo se po sobi. Nikada nismo imali tradicionalni intervju sa statičnom kamerom: ulazio bih u sobu s njim i kamermanom i samo ga pustio da priča. Najvažnija stvar kada razgovarate sa njim je samo slušanje. Razgovori bi trajali pet ili šest sati, i on nije pravio pauze - rekao je reditelj filma.

Nema nameru da stane

Zanimljivo je da Stalone ima 77 godina i da uopšte "ne razmišlja o odlasku u penziju".

- On neprestano radi, razmišlja i razvija projekte, bilo da je reč o slikanju, filmskom scenariju ili TV seriji. Uđete u njegovu kancelariju i on će reći: "Upravo sam radio na scenariju do kasno u noć."

Profimedia
 

Uvek radi na nečemu, osećate ga kako se bori da reši svoj sledeći rad. On je umetnik koji se aktivno posvećuje svojoj umetnosti - zaključuje Zimni.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike