Film "Sveta Petka - Krst u pustinji" prikazan u Rumuniji: Premijera u gradu u kome počivaju mošti slavne svetiteljke (FOTO/VIDEO)

07.11.2023

12:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Prisutnima se nakon projekcije obratio mitropolit Teofan, koji je istakao lepotu i značaj duhovne poruke ovog ostvarenja

Film "Sveta Petka - Krst u pustinji" prikazan u Rumuniji: Premijera u gradu u kome počivaju mošti slavne svetiteljke (FOTO/VIDEO)
Sveta Petka - Krst u pustinji - Copyright Promo/Milena Popović

Film "Sveta Petka - Krst u pustinji" reditelja Hadži-Aleksandra Đurovića, koji je prošle godine napravio veliki uspeh u domaćim bioskopima, prikazan je prošle nedelje u Jašiju, gradu u Rumuniji, u kome od 17. veka počivaju mošti Svete Petke.

Rumunsku premijeru filma organizovala je Mitropolija moldavsko-bukovinska, koja je dala i blagoslov za snimanje dela filma u Jašiju. Film je prikazan u punoj sali sedišta Mitropolije, koja se nalazi u kompleksu sa mitropolijskim dvorom, neposredno kraj Sabornog hrama u kome su mošti Svete Petke.

Milena Predić, film "Sveta Petka - krst u pustinji" Promo/Milena Popović
 

Prisutnima se nakon projekcije filma obratio mitropolit Teofan, koji je istakao lepotu i značaj duhovne poruke ovog filma i važnost postojanja romana o Svetoj Petki, koji na nov način približavaju njen lik onima koji je vole, poštuju i slave.

Posebno kinematografsko iskustvo

Projekciji su prisustvovali autorka romana Ljiljana Habjanović Đurović i reditelj filma Hadži-Aleksandar Đurović koji su u Jašiju boravili kao gosti Mitropolije. Na kraju svečanosti mitropolit Teofan je porodici Đurović uručio svoj dar, velelepnu ikonu Svete Petke.

Foto: Privatna arhiva
 

Film „Sveta Petka - Krst u pustinji“ predstavlja posebno kinematografsko iskustvo slike i zvuka, koje prati život pobožne mlade Paraskeve, gde upoznajemo njen put od obične devojke do trenutka kada postaje svetiteljka.

Promo/Milena Popović
 

Glavne uloge su poverene Mileni Predić, Milici Stefanović, Filipu Hajdukoviću, Jadranki Selec, Branislavu Tomaševića, Danielu Siču, Andreju Šepetkovskom i Mladenu Sovilju, kao i nekolicini jordanskih glumaca.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike