Rešena misterija krađe čuvenih crvenih cipela Džudi Garland iz filma "Čarobnjak iz Oza": Lopov "očekuje skoru smrt" (FOTO)

15.10.2023

09:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Trenutno vrede više od tri miliona dolara

Rešena misterija krađe čuvenih crvenih cipela Džudi Garland iz filma "Čarobnjak iz Oza": Lopov "očekuje skoru smrt" (FOTO)
Copyright Profimedia

Sedamdesetšestogodišnji muškarac priznao je krivicu za pljačku muzeja iz kog je ukrao par rubin crvenih cipela koje je nosila Džudi Garland kao Doroti u filmu „Čarobnjak iz Oza“ iz 1939. godine.

Teri Džon Martin je verovao da su rubini na cipelama pravi dragulji sve dok mu vlasnik radnje koja otkupljuje ukradenu robu nije rekao da je u pitanju obično staklo. Martinov advokat je za Asošijeted pres izjavio da je njegov klijent lošeg zdravlja i da „očekuje skoru smrt“.

 

 

Cipele koje je ukrao Martin su jedne od samo četiri autentična para koja su ostala među rekvizitima iz čuvenog filma. Glavna junakinja Doroti bi tri puta lupnula petama čarobnih cipela i izgovorila: „Nigde nije bolje nego kod kuće“ kako bi se vratila iz Zemlje Oz u svoj rodni Kanzas.

Profimedia
 

Bile su osigurane na milion dolara

Optočene rubin crvenim šljokicama i mašnama od staklenih perli, ukradeni par je bio jedan od nekoliko koje je slavna glumica koristila dok je snimala mjuzikl. Godine 2005. cipele je Muzeju Džudi Garland u njenom rodnom gradu Grand Rapids u Minesoti, pozajmio holivudski kolekcionar suvenira, Majkl Šo.

Profimedia
 

Martin, koji je živeo u obližnjem gradu, čekićem je provalio kroz ulaz za slučaj opasnosti i ukrao cipele koje su bile osigurane na milion dolara. Osumnjičen je za ovaj zločin tek 13 godina kasnije, kada je tim FBI za krađu umetnina u jednoj operaciji saznao da se izvesni muškarac obratio agentu osiguranja i rekao da može da pomogne u pronalaženju cipela.

Federalni tužioci objavili su Martinovu optužnicu u maju, dodajući da je trenutna tržišna vrednost cipela oko tri i po miliona dolara. Martin, koji je 1988. godine osuđivan zbog trgovine ukradenom robom, ostaće na slobodi do izricanja presude, navodi BBC, prenosi Rts.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike