Skupocena kolekcija Alena Delona prodata na aukciji: Strast za koju slavni glumac nikada nije žalio para

25.06.2023

16:00

0

Umetnička dela za njega su bila sastavni deo života

Skupocena kolekcija Alena Delona prodata na aukciji: Strast za koju slavni glumac nikada nije žalio para
Alen Delon - Copyright Profimedia

Vredna dela iz umetničke kolekcije slavnog francuskog glumca Alena Delona prodata su na aukciji za više od osam miliona evra.

- On ne voli posthumne aukcije - izjavila je za Le Journal du Dimanche glumica Anuchka Delon, ćerka 87-godišnjeg glumca.

Profimedia
 

Više od 80 dela iz njegove umetničke kolekcije stavljeno je na aukciju u četvrtak, uključujući i "La baie de Sainte-Adresse" Raula Difija, koja je koštala više od milion evra. Prodaja u četvrtak bila je šesta aukcija dela iz kolekcije glumca.

Prednost starim majstorima

- Prvi crtež sam kupio 1964. godine u Londonu. Tokom godina sam stekao crteže, slike i skulpture koji su me pokretali, govorili sa mnom, pa čak me ponekad i tešili. Ti radovi su me pratili dugi niz godina i deo su mog života - izjavio je Alen Delon i dodao:

Profimedia
 

- Neki ljudi kupuju automobile, neki idu prostitutkama, a ja više volim portrete.

Slavni glumac je strastveno prikupljao umetnička dela najvećih majstora istorije umetnosti poput Rubensa, Direra, Delakroe i mnogih drugih.

Dela je uvek birao srcem

Kako je jednom prilikom izjavio nikada nije dozvolio da mu cena bude prepreka za kupovinu nekog umetničkog dela i uglavnom je davao prednost starim majstorima u odnosu na savremenu umetnost.

Profimedia
 

Kako je istakla njegova ćerka dela je uvek "birao srcem".

- Odrastanje uz ova remek dela bilo je kao živeti u muzeju. Možda će novi vlasnici moći osetiti istu onu emociju koju je i on osećao dok ih je gledao - rekla je ćerka slavnog glumca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike