Sto godina od rođenja Džudi Garland: Tužan život Doroti iz Oza koja nikad nije bila dovoljno lepa

11.06.2022

18:00

0

Fred Aster ju je nazvao "najboljim zabavljačem koji je ikada živeo"

Sto godina od rođenja Džudi Garland: Tužan život Doroti iz Oza koja nikad nije bila dovoljno lepa
profimedia-0068000746 - Copyright Džudi Garland Profimedia

Džudi Garland, jedna od najvećih legendi Holivuda, rođena je pre sto godina, 10. juna 1922. godine u Grand Rapidu u SAD.

Fred Aster ju je nazvao "najboljim zabavljačem koji je ikada živeo".  

Njoj je 1997. godine posthumno dodeljena nagrada Gremi za životno delo. Američki filmski institut je 1999. godine uvrstio Džudi Garland među deset najuspešnijih glumica u istoriji američkog filma.

Sa svojih šesnaest godina, Garlandova je dobila ulogu Doroti Gejl u filmu „Čarobnjak iz Oza“ (1939), u kome je otpevala čuvenu numeru „Negde iznad duge“  po kojoj će zauvek ostati upamćena.

Profimedia
 

Iako su producenti Artur Frid i Mervin Leroj od samog početka želeli da Garlandova igra glavnu ulogu u ovom filmu, direktor studija Mejer želeo je da po svaku cenu za ovu ulogu odabere Širli Templ, koja je u to vreme imala ugovor sa producentskom kućom 20th Century Fox.

Pošto taj plan nije uspeo, Garlandova je dobila glavnu ulogu.

Bilo je predviđeno da u prvih nekoliko scena filma Garlandova nosi plavu periku, ali se od toga ubrzo odustalo.

Džudi Garland je morala da nosi specijalan korset koji je smanjivao njene obline i činio je mlađom. Njen jedini kostim u filmu, plava pamučna haljina, izabran je tako da ukaže na „zamagljenost“ njenog fizičkog izgleda.

Džudi Garland Profimedia
 

Od malih nogu ušla je u surovi svet šoubiznisa. Od četrnaeste godine počela je da uzima razne tablete za mršavljenje, spavanje, buđenje... Kako bi od devojčice koja je rasla i menjala se, majka i čelnici kuće Metro Golden Majer napravili od nje dopadljivu devojku iz komšiluka, korigovali su joj težinu i radni elan dijetom, amfetaminima i barbituratima.

Ona je svoju majku u intervjuima opisivala kao "pravu zlu vešticu Zapada", a smrt oca opisala je rečima: "To je najstrašnija stvar koja mi se dogodila jer više niko nije bio uz mene".

Tokom života borila se sa alkoholizmom, depresijom i narkomanijom. Udavala se pet puta.

Sa 19 godina, Džudi Garland se prvi put udala za Dejvida Rouza - veza je bila kratkotrajna, a kada je zatrudnela, muž, majka pa čak i MGM studio naterali su je da abortira.

Ovo je brzo dovelo do raspada veze, a Garlandova je ubrzo započela u romansu sa režiserom Vinsenteom Minelijem. Ni tu nije imala sreće - jedna od najlepših i najpoželjnijih žena sveta otkrila je da je muž vara. Pokušala je samoubistvo.

Uz pritisak javnosti da stalno bude savršena, odvojenost od dece, propale brakove i veze i finansijske probleme, droga i alkohol postali su deo njenog života.

Kad je stigao sumrak njenog života, njena ćerka opisala ju je kao "beskućnika bez dolara"

Umrla je 1969. s 47 godina od slučajnog predoziranja, a iza sebe je ostavila decu Lajzu Mineli (iz drugog braka), i Lornu i Džoija Lafta (iz trećeg braka).

Njen partner iz filma „Čarobnjak iz Oza“, Rej Boldžer, tokom govora na njenoj sahrani istakao je da je „Džudi jednostavno isparila“. Više od 20.000 ljudi prisustvovalo je njenoj sahrani na groblju „Frenklif“ u Njujorku.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike