Neobična sudbina rekvizita iz filma "Čarobnjak iz Oza": Čuvena plava haljina i crvene cipele Džudi Garland

13.03.2022

18:01

0

Trenutno je na aukciji kantica Limenog drvoseče

Neobična sudbina rekvizita iz filma "Čarobnjak iz Oza": Čuvena plava haljina i crvene cipele Džudi Garland
Copyright Film "Čarobnjak iz Oza"/Profimedia

Jedna od nekoliko kantica za motorno ulje koje je nosio Limeni drvoseča u filmu "Čarobnjak iz Oza" uskoro će se naći na aukciji kuće GSW.

Kantica je bila jedan od ključnih rekvizita u filmu i korišćena je neposredno pre pesme "If I Only Had A Heart" kojom je Limeni predstavljen u tom ostvarenju.

Prijatelj Lava i Doroti nigde nije mogao bez kantice, jer mu je ulje bilo neophodno za podmazivanje tela i zglobova kao zaštita od rđe.

Film “Čarobnjak iz Oza”/Profimedia
 

Kantica koja će se naći na aukciji jedna je od pet korišćenih na snimanju, a bila je poklonjena glumcu Džeku Hejliju, koji je tumačio lik Limenog.

Početna cena kantice, koja je trenutno izložena u Muzeju filma u Los Anđelesu je 50.000 dolara, a očekuje se da će dostići iznos od najmanje 200.000 dolara, piše People.

Neobična sudbina rekvizita sa snimanja

Iako je navodno ostatak kostima Limenog nestao, prošle godine pronađen je još jedan neprocnjiv rekvizit sa snimanja "Čarobnjaka iz Oza".

Reč je o jednoj od plavih haljina koje je Džudi Garland nosila u filmu, a koja je nestala pre mnogo godina.

Film “Čarobnjak iz Oza”/Profimedia
 

Ta haljina bila je poklonjena Katoličkom univerzitetu i bivšem načelniku Odeljenja za dramu, ocu Gilbertu Hartkeu sedamdesetih godina prošlog veka, ali je izgbuljena pod misterioznim okolnostima, pre nego što je ponovo pronađena prošle godine.

Još jedan misteriozni nestanak kostima koji su nosile zvezde "Čarobnjaka iz Oza" tiče se čuvenih crvenih cipelica.

Za potrebe snimanja napravljeno je ukupno šest ili sedam pari, ali se trenutno zna samo za dva. Jedan od njih doniran je Nacionalnom muzeju američke istorije 1979. dok se drugi nalazi u Muzeju Džudi Garland u Minesoti.

Muzej filma Los Anđeles/Profimedia
 

Inače, 2005. godine iz muzeja posvećenog čuvenoj glumici cipelice su ukradene, a anonimni dobročinitelj ponudio je milion dolara nagrade onome ko ih vrati. Konačno su pronađene 2018. na osnovu takođe anonimne dojave, a policija nikada nije obelodanila gde su sve to vreme bile.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: euronews.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike