Šamar za Doroti i otrovni kostim za vešticu: Tajne snimanja filma „Čarobnjak iz Oza“

02.08.2021

08:40 >> 08:42

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovo legendarno ostvarenje je pre nekoliko godina proglašeno za jedan od najuticajnijih i najgledanijih filmova na svetu

Šamar za Doroti i otrovni kostim za vešticu: Tajne snimanja filma „Čarobnjak iz Oza“
Film "Čarobnjak iz Oza"/Profimedia

Pre više od osam decenija premijerno je prikazan jedan od najpoznatijih i najuticajnijh filmova svih vremena – “Čarobnjak iz Oza” kome su glumica Džudi Garland, pesma “Iznad duge”, likovi Strašilo, Limeni drvoseča i Plašljivi lav, kao i rečenica: “Toto, više nismo u Kanzasu”, dali trajno mesto u istoriji popularne kulture 20. veka.

Naime, “Čarobnjak iz Oza”, zasnovan na istoimenom romanu Frenka Bauma, osvojio je dva Oskara (bio je nominovan za šest), a pre nekoliko godina je proglašen za jedan od najuticajnijih i najgledanijih filmova na svetu.

Džudi Garland kao Doroti, film “Čarobnjak iz Oza”/Profimedia

Film govori o devojčici po imenu Doroti Gejl koja živi u Kanzasu sa svojom tetkom i stricem na farmi tokom Velike depresije, i koja sanja bolji život. Nakon razornog tornada koji je pogodio farmu, Doroti i njen pas, Toto, prebačeni su u fantastičnu zemlju Oz. Nakon početnog oduševljenja čarobnom zemljom, Doroti ipak shvata da joj nedostaje dom. Jedini ko joj može pomoći da se vrati kući je čarobnjak iz Oza. On živi u Smaragdnom gradu i Doroti kreće u potragu za njim. Na putu sreće neobične prijatelje koji joj se pridružuju. To su Strašilo, koji će od čarobnjaka tražiti mozak, Limeni, koji će tražiti srce i lav, kojem nedostaje hrabrost. Na putovanju im pomaže dobra vila Severa, dok im probleme pravi Zla veštica Zapada.

Ovo su samo neke zanimljivosti koje možda niste znali o ovom kultnom ostvarenju:

Pesma “Iznad duge” nije trebalo da se nađe u filmu

Kada je kompozitor Harlod Arlen predstavio čuvenu pesmu “Iznad duge”, producenti su smatrali da je numera previše “simfonična” i da neće moći lako da se izvede. Osim toga, i reditelj Viktor Fleming je želeo da je izbaci smatrajući  da je previše dugačka i komplikovana. Ipak, pesma je ušla u završnu verziju filma, ali nevolje tu nisu prestale. Kritika je pesmu ocenila kao dugu i nepotrebnu, međutim numera je dobila Oskara za najbolju orginalnu pesmu.

Film “Čarobnjak iz Oza”/Profimedia

Zelena farba koja je korišćena za kostim Margaret Hamilton je bila otrovna 

Džek Jang, jedan od šminkera koji su radili na filmu, otkrio je da je zelena farba, korišćena da prekrije telo i lice glumice Margaret Hefild Hamilton, koja je igrala Zlu vešticu Zapada, bila vrlo toksična jer je u sebi sadržala bakar.

– Svake večeri kada smo joj skidali kostim, lice je moralo besprekorno da se očisti – svedočio je Jang.

Margaret Hamilton kao Zla veštica Zapada, film “Čarobnjak iz Oza”/Profimedia

Ipak, boja je ostala na njenom licu još neko vreme nakon završetka snimanja, pa je glumica morala da bude na posebnom režimu ishrane.

Reditelj Viktor Fleming ošamario je Džudi Garland jer nije mogla da prestane da se kikoće

U knjizi “Viktor Fleming: Američki majstor filma”, filmski kritičar Majkl Sragov opisao je ovaj incident.

– Kada Džudi Garland nije mogla da prestane da se smeje na setu, Fleming ju je izveo napolje i rekao: “Draga, ovo je ozbiljno”, i ošamario je, a potom je dodao: “Sada se vrati da uradiš posao.“

Navodno, Fleming se osećao loše što je ošamario glumicu, pa je tražio da neko drugi ošamari njega. Garland je ovo čula i rekla: “Ja to neću uraditi, ali ću ti poljubiti nos”.

Kostim Plašljivog lava bio je napravljen od pravog lavljeg krzna

U nastojanju da „Čarobnjak iz Oza“ izgleda što autentičnije, kostim Plašljivog lava, koji je nosio Ber Lar, napravljen je od pravog lavljeg krzna. Postojalo je nekoliko primeraka kostima, što znači da je više lavova ubijeno zbog kompanije Metro Goldvin Majer.

Film “Čarobnjak iz Oza”/Profimedia

Kostim je bio izgubljen sve do 1970. godine kada ga je pronašao diler droge i kasnije, na aukciji u Njujorku, prodao za 3 miliona dolara.

Scene sa Zlom vešticom Zapada su izbrisane

Razlog za brisanje i sečenje scena je tvrdnja da je glumica Margaret Hamilton “suviše zastrašujuća za publiku”.

Konji u palati Smaragdnog grada su bili prekriveni želeom

Scena u kojoj defiluju je morala da bude snimljena “iz prve” jer su se konji lizali. I to nije bio jedini slatkiš na setu. U sceni u kojoj Limeni plače, on je trebalo da lije suze od moto ulja. Ipak, to je bilo teško snimiti, pa je niz njegovo srebrno lice lio čokoladni sirup.

Film “Čarobnjak iz Oza”/Profimedia

Opekotine trećeg stepena

Kada Zla veštica Zapada napušta Mančkin grad, dim se pojavio prerano, pa su pokušali ponovo da snime scenu. Pri drugom pokušaju plašt Margaret Hamilton se zapalio, a njena zelena šminka, u kojoj je bilo bakra, toliko zagrejala da je dobila opekotine trećeg stepena.

“Uloga” snega

U sceni na polju maka, u kojem Doroti zaspi, sneg je “glumio” azbest iako se nekoliko godina ranije znalo da je opasan po zdravlje.

Džudi Garland nije bila prvi izbor za glavnu glumicu

Imala je 16 godina u vreme snimanja, dakle bila je nekoliko godina starija nego što bi Doroti Gejl trebalo da bude. Mnogima je prvi izbor bila Širli Templ, u to vreme najpoznatija i najtraženija dečja zvezda. Ipak, na kraju je Džudi dobila kariranu haljinu. Ipak, zbog svoje razvijenost, Garland je na snimanju nosila korset kako bi prikrila svoje grudi.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Najčitanije Vesti